U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Dodatno, magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Skrećemo pažnju i na sitne odrone kamenja ili zemlje na kolovoz. S obzirom da je vikend pred nama, tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila, posebno u popodnevnim satima na izlazima iz većih gradskih zona. Vozače savjetujemo da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.Na magistralnom putu Tarčin-Konjic zbog radova na izgradnji kružnog toka u blizini mjesta Bradina, u noćnim satima (od 22 do 06 sati), saobraća se naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Tokom dana na ovoj dionici saobraća se dvosmjerno, bez zastoja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko), Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na novoizgrađenoj dionici autoputa na Koridoru „5c“ Tovira-Kostajnica, do 15.09. izvode se testne vožnje, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju, kojom će se regulisati brzina kretanja. Za vrijeme trajanja probnog perioda korisnici ove dionice autoputa ne plaćaju putarinu.Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Izvor Bihamk