Na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Vlada Hrvatske je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o proglašenju Dana nacionalne žalosti povodom smrti Olivera Dragojevića, koji će se obilježiti u utorak, 31. jula 2018. godine.

 Dan nacionalne žalosti obilježiće se isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost, javlja Hina.

Oliver Dragojević, velikan hrvatske popularne glazbe, umro je u nedjelju u splitskoj bolnici u dobi od 71 godine nakon što je izgubio bitku s teškom bolešću.

Iza Dragojevića su ostala 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, te koncerti u najpoznatijim svjetskim dvoranama kao što su njujorški Carnegie Hall, londonski Royal Albert Hall, pariška Olympia, Opera House u Sydneyu.

Podrijeklom je iz Vele Luke na ostrvu Korčuli, (rođen 7. decembra 1947.) gdje je proveo djetinjstvo, u Splitu je pohađao muzičku školu. Karijeru je počeo daleke 1963. godine kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali, no prvi uspjeh doživio je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike sa skladbom “Ča će mi Copacabana”.

Iza sebe je ostavio niz hitova kao što su “Skalinada”, “Malinkonija”, “Oprosti mi, pape”, “Vjeruj u ljubav”, “Piva klapa ispo’ volta”, “Nadalina” (duet s Borisom Dvornikom), “Karoca” itd., koji su danas evergreeni hrvatske zabavne muzike.

Izvor:Fena