Poznato je da alkohol, duhan, određena sirova hrana poput ribe u sushiju mogu naškoditi bebi, no jeste li znali da bi u trudnoći trebalo izbjegavati ruževe za usne, parfeme i losione? Problem su ftalati – hemikalije koje se koriste u proizvodnji plastike za njezino omekšavanje. Oni čine da plastika bude elastična i ne puca, no iz ambalaže prelaze u hranu i vodu. Istraživanje koje je provedeno 2003. od strane američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju viši nivo ftalata izmjerilo je kod žena jer one koriste više kozmetike – od dekorativne do preparativne, nego što je koriste muškarci. Ftalati se ponašaju kao hormoni, utječu na razvoj bebe – mogu izazvati abnormalnosti na muškom spolnom organu te povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, astme, tumora i brojnih drugih zdravstvenih problema. Kod djece čije su mame u trudnoći bile izložene ftalatima uočene su motoričke poteškoće i problem s razvojem govora. Pošto se nalaze posvuda – u ambalaži, parfemima, proizvodima za ličnu higijenu, kozmetici, sredstvima za čišćenje, dječjim igračkama, nemoguće ih je u potpunosti izbjegavati, no može se smanjiti izloženost ftalatima.

Evo kako:

  • Smanjite upotrebu plastike, posebno one s oznakom 3 i 7. Koristite staklene, keramičke ili metalne posude za čuvanje hrane. Izbjegavajte plastične čaše i boce.
  • Kupujte hranu koja nije zapakirana u plastici.
  • Ako morate koristiti plastiku, nemojte ju stavljati u mikrovalnu pećnicu i perite ju ručno, a ne u perilici.
  • Koristite samo prirodne mirise jer se ftalati koriste u proizvodnji parfema.
  • Smanjite upotrebu proizvoda za osobnu higijenu – sapuna, šampona i gelova za tuširanje ili koristite organske
  • Sami napravite kozmetiku i sredstva za čišćenje – med, kokosovo ulje, soda bikarbona, limun i vinski ocat mogu se koristiti na bezbroj načina.
  • Često perite ruke vodom i sapunom.

Nakon što se beba rodi, nastavite s oprezom koristiti plastiku i sve gore nabrojano.

Izvor Radio Sarajevo