Ispitani su radnici u restoranima o tome što nikada ne bi jeli upravo u restoranu, bilo da se radi o otrovanju hranom, bakterijama koje vrebaju ili načinu držanja hrane…

AJSBERG SALATA

Pristupačna, uvek dostupna i dugotrajna. No, upravo je ona jedna od stvari koju ne biste trebali naručivati u restoranima jer plaćate previše za namirnicu koja je bezukusna, a glavni joj je sastojak voda, čak 95 posto. “Možemo reći da je skuplja 20 posto od prave vrednosti”, navodi šef kuhinje u restoranu Prima u Kaliforniji, Piter Čestejn. Dodaje kako razne bakterije mogu pronaći mesto u pukotinama salate. Iako se salata pere, poslužuje se vlažna – što je crvena zastavica. Uz kombinaciju te mlake vode i klasičnog dresinga od majoneza koji se služi preko nje, samo je pitanje kada će se katastrofa dogoditi.

POPULARNI OBROCI

Možda mislite da su najprodavaniji obroci na meniju najzdraviji i nasigurniji, ali pripazite jer će se i u restoranima takva hrana verovatno pripremiti unapred, a ona hrana koja se pakuje u folije i vrećice ima dovoljno vremena da se u njoj razvije svašta što može uzrokovati kasnije zdravstvene probleme. Savet izvršnog direktora restorana Expert Witness, Hauarda Kenona je da naručite manje popularnu opciju koja će se verovatnije pripremati odmah pre posluživanja. “Bilo šta što stoji na čekanju, još ako je prekriveno majonezom, verojatno nije dobar odabir” dodaje.

BESPLATNI ZALOGAJI

Orašasti plodovi, perece i ostale besplatne stvari se često ne poslužuju sveže otpakovani kada vi sednete za sto. Možete to slikovito sebi predočiti – kao da jedete hranu iz ruku stranca. Zgodna je i informacija kako se uveče verovatno pospremi i stavi sve zajedno sve ono što je preostalo, kako bi se narednog dana poslužilo opet.

MESO KOJE IMA KOST

Mali komadi mesa koji imaju kosti, poput pilećih krilaca, se teško kuvaju do savršenstva jer spoljni sloj brzo može da zagori. Rezultat je često – hrskavo spolja, a sirovo iznutra. Za razliku od kratke pripreme bifteka ili tatar bifteka, nedovoljno termički obrađena svinjetina ili piletina mogu predstavljati ozbiljnu pretnju zdravlju. Naravno i da meso koje ima kosti sadrži i manje mesa, pa se može reći da ćete preplatiti obrok.

SPECIJALITETI S UMAKOM

Kako bi izbegli nedostatak namirnica, restorani često naruče više namirnica nego što je potrebno. Na kraju dana, one kojima nije istekao rok trajanja, sutra mogu postati “specijaliteti dana” restorana, ukrašeni umakom.

“Pripazite na neki skupi dodatak koji se koristi kako bi se prekrio pravi ukus, pazite na to kako je meso sečeno, je li prekriveno umakom i testeninom, je li možda pripremljen kao gulaš“, savetuje Stiven Zagor, osnivač konsultantske firme Hospitality & Culinary Resources.

HRANA KOJA SE PRIPREMA PRED VAMA

Restorani koji imaju prenosne “male roštilje” za pripremu hrane na stolu, zvuči kao puno zabave. ALI: “Pripremanje hrane na stolu donosi puno rizika za zdravlje jer neko može kinuti u nju, a i može se nedovoljno obraditi”, kaže Čestejn i dodaje da pripremu hrane uvek prepustite profesionalcima.

MESNI ROLATI

Ako niste znali često te mesne štrudle sadrže više dodataka od samog mesa, ali se smatra da ako se upakuje u dovoljno začina i umaka – to se neće niti primetiti. Kako bi povećali prodaju često se ovom jelu pripisuju dodaci poput “domaći recept” ili “mamin recept“, iz čega se zapravo krije gomila hemije i aditiva, a stručnjak smatra da je pametnije naručiti hamburger ili odrezak.

MORSKI PLODOVI IZ NEKE TAMO ZEMLJE…

Ako restoran nije poznat po svojim receptima sa morskom hranom, nema garancije da ćete dobiti ono što ste naručili.”U otprilike 70 posto slučajeva nećete dobiti lignje iz mora kako piše na meniju”, navodi Džejms Anderson, šef odeljenja za okolinu i prirodne izvore ekonomije na univerzitetu Roud Ajlad u magazinu Wall Street Journal’s SmartMoney. Odgovornost tu ne mora biti samo na restoranima već i dobavljači ponekad mogu isporučiti “pogrešnu robu“.

SLADOLED

Osim ako nije egzotičan ili napravljen u restoranu, nije vredan novca, vremena a niti broja kalorija koje unosite. “Ideja da u restoranu ostavim veliku količinu novca za nešto što mogu nabaviti u lokalnoj prodavnici ili samo zato što je “marka” je meni potpuno nelogična i nikada to ne bih uradio”, pojašnjava Mark Ladiski, viši konsultant kompanije Synergy Restaurant Consultants.

PILETINA

Onaj ko naručuje piletinu je – kokoš: “Po pravilu ne postoji ništa posebno u pripremi piletine što bi okupiralo moju pažnju“, navodi Ladinski i dodaje kako je piletina sigurno jednostavan odabir, ali propuštate mnoge druge ukuse, zato budite odvažni i isprobajte nešto što ne možete za 10 minuta pripremiti i sami kod kuće.

PICA

Zlatni je rudnik za mnoge restorane: namirnice su jeftine, a zarada velika, pa će naručivanje pice iz restorana koji nije posvećen tome da se ona priprema kako treba, je gubitak novca a i paradajza, smatra Ladinski. “Ne mogu savetovati da novac bacate na malo bolju verziju zamrznute pice. Za jednu Margarita picu je potrebno izdvojiti oko 3 – 4 evra, a vi ćete je u restoranu platiti oko 10. Sami izračunajte isplati li se“.

KORPICE SA HLEBIĆIMA

Korpica s hlebom je nešto što stoji na čekanju u restoranu, ali je isto tako i nešto što će stajati na stolu i čekati vas. Ne uzimajte hleb iz korpice koja stoji na stolu ili vam je odnesi čim sednete za sto, pa i ako vam deluje da je vrhunskog kvaliteta.

(Stil.kurir.rs/Ordinacija.hr)