Zdravstvene dobrobiti

Stotinu grama grožđa sadrži 69 kalorija, 0,16 g masti, 18,10 g ugljikohidrata, 0,9 g vlakana i 0,72 g proteina. Osim toga, bobice grožđa sadrže vitamine A, B6, B i folnu kiselinu, a 400 grama grožđa osigurat će preporučenu dnevnu količinu vitamina C. Grožđe se može koristiti i kao lijek za astmu jer povećava vlagu u plućima te smanjuje napade astme. Čašica vina će vas osloboditi i od migrena. Naučnici s Univerziteta Illinois tvrde kako prisutnost resveratrola otkrivenog u grožđu usporava ili zaustavlja rast benignih i malignih tumora. Istraživanja pokazuju da resveratrol inhibira rast tumora u svim fazama bolesti.

Poznato je da je grožđe prepuno željeza, a njegovom redovnom konzumacijom riješit ćete se umora i dekoncentracije. Konzumiranjem grožđa podižete i nivo dušikovog oksida u krvi, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da smanjuje i rizik od srčanog udara. No, konzumacija grožđa predstavlja potencijalnu zdravstvenu opasnost za pse jer njihova toksičnost može da razvije akutnu bubrežnu insuficijenciju (iznenadan razvoj zatajenja bubrega) s anurijom (nedostatkom proizvodnje urina), što može imati fatalan ishod za vašeg ljubimca.

Napravite sok od grožđa

Sok od grožđa djeluje antioksidativno i ima pozitivne učinke na tijelo, on sadrži i vitamine i minerale kao što su: C, B, mangan i kalij. Sok od grožđa snižava holesterol, jača imunitet i poboljšava metabolizam. Priprema se bez kuhanja. Sastojci koji su vam potrebni jesu pola kilograma crnog, slatkog grožđa i limun. Bobice grožđa potopite u vodu i stavite da se natapaju deset minuta. Nakon toga bobice stavite u blender i dodajte 150 ml vode. Blendajte dok ne dobijete glatku tekućinu. Sok procijedite i dodajte mu sok jednog limuna. Poslužite. U frižideru može stajati do dva dana.

Izvor Klix.ba