Kraj je ere za Ligu prvaka, jer turnir igra posljednju sezonu u svom trenutnom formatu prije nego što se uvedu velike promjene 2024. godine.Najznačajnije reforme Lige prvaka u jednoj generaciji Uefa je najavila 2021., nekoliko dana prije nego što je neuspješna evropska Super liga pokrenuta 2021. godine, a dobili su jednoglasnu podršku Evropske klupske asocijacije i Uefinog odbora za klupska takmičenja.

Kako će izgledati novi format ?

Od 2003. godine, Liga šampiona je takmičenje od 32 tima sa jednom fazom grupne faze nakon koje slijedi nokaut faza. 32 tima, nosioci prema poziciji u ligi i UEFA koeficijentu, podijeljeni su u osam grupa od po četiri, s tim da su prva dva tima napredovala u finalnu 16 nakon šest rundi utakmica u formatu round-robin sa utakmicama kod kuće i u gostima. Zatim su uslijedila tri dvomeča, finale 16, četvrtfinale i polufinale, s utakmicama koje se igraju kod kuće i u gostima, prije finala na neutralnom mjestu.

Od 2024. grupna faza će izgledati potpuno drugačije.Postoje dvije glavne promjene: četiri dodatna tima će biti uključena kako bi se povećao broj klubova do 36, a koristiće se jedan format lige. Ligaška faza će odrediti ukupni plasman – od 1. do 36., sa tri boda za pobjedu i jednim za remi kao i obično. Najboljih osam timova će se plasirati u 16. finala, a 16 timova koji završe između devetog i 24. mjesta ulaze u rundu play-offa koja se sastoji od dvije utakmice, s pobjedom koja osigurava prolaz u 16.  Ekipe koje završe na 25. mjestu ili ispod bit će eliminisane i neće ispasti u Ligu Evrope.

Izvor Nezavisne