Специјалиста хигијене и исхране и професор на Медицинском факултету проф. др Јагода Јорга рекла је данас да је претјеривање у алкохолу током празника проблематичније од претјеривања у храни, јер када се пређу границе тада алкохол испољава озбиљно токсично дејство на ћелије јетре и мозга.Када је ријеч о претјеривању у храни, Јорга рекла да је најбоље рјешење брзи ход који се показао као ефикасно средство у уклањању вишка количине унете масне хране. “Треће, што увек треба практиковати јесте довољан унос течности, обичне пијаће воде, али и других течности које не подразумевају сокове, већ биљне чајеве, супице, повртне чорбе које поред течности додају доста калијума. Калијум у већој количини помаже у избацивању натријума кога смо у превеликој количини унели прекомерним уносом хране која је карактеристична за ово доба године”, нагласила је она.

Према њеним ријечима, акутни панкреатитис је непосредна посљедица прекомерног уноса масне хране, али и шећерних концентрата који имају пуно фруктозе и, како објашњава, најдиректније стварају велике количине триглицерида који запуше панкреас.”Потпуно га преплаве, панкреас нема довољно ензима да то савлада и долази до аутодеструкције самог панкреаса, значи сви они сокови које панкреас лучи да би у дванаестопалачном цреву помогао варењу, заправо оду у само његово ткиво и то је једна животно опасна компликација”, указала је Јорга и додала да бубрежна функција такође буде оптерећена енормним уносом соли у храни.

Здрава исхрана, а не детокс

Јорга истиче да је здрав начин исхране рјешење за опоравак организма, а никако детокс јер је, како напомиње, детокс у виду повртно-воћних свеже цеђених сокова посебно опасан зато што су ти сокови “инфузија шећера” који могу да помогну у попуштању функције панкреаса и уништавању добре цревне флоре које има 2,5 килограма у стомаку човјека, преноси 24седам:Она је рекла и да наглашава ту количину да би људи схватили колико је цревна флора моћна и како су њене функције многобројне и да је зато “треба добро  хранити”.

Izvor Glas Srpske