Низак крвни притисак или хипотензија стање је када крв тече кроз крвне судове при притисцима нижим од нормалног. Не постоји прихваћени стандард за низак крвни притисак, али љекари сматрају да је то вриједност мања од 90/60 мм Хг.Многи људи са ниским крвним притиском немају симптоме. Хипотензија је забрињавајућа само када притисак пумпања није довољан за испоруку крви са кисеоником у органе. Када се то деси, људи могу да доживе сљедеће симптоме:

– несвјестица или вртоглавица

– мучнина

– губитак свијести

– дехидрација и необична жеђ

– замагљен вид

– умор

– брзо, плитко дисање

– хладна, влажна, бледа кожа

– депресија

– недостатак концентрације.

Узроци ниског крвног притиска

Низак крвни притисак може бити привремен или дуготрајан. Такође може указивати на основно здравствено стање.Према Америчком удружењу за срце (АХА) и Националном институту за срце, плућа и крв, основни узроци ниског крвног притиска могу да буду:

– старење

– дуготрајно лежање у кревету

– одређени лијекови

– нежељени ефекти лијекова за висок крвни притисак

– дијабетес

– трудноћа

– срчани проблеми

– ендокрини проблеми

– тешка инфекција

– тешка алергијска реакција (анафилакса)

– смањење запремине крви усљед крварења или дехидрације

– неурално посредована хипотензија

– недостаци у исхрани, као што су витамин Б12 и фолна киселина.

Која је храна добра за низак крвни притисак

У зависности од разлога због кога имамо низак крвни притисак љекар ће нам одредити која храна или пиће за нас могу да буду корисни.

Со

Со, или натријум хлорид, утиче на хормоне који контролишу равнотежу воде у тијелу. Висок унос соли може повећати крвни притисак. За особе са ниским крвним притиском повећан унос соли може бити користан и то ако:

– додају прстохват соли у чашу воде

– зачине храну сољу

– једу слану храну, као што су маслине или инћуни

– бирају слане орашасте плодове као ужину.

Храна богата витамином Б12 и фолатом

Како кажу у АХА, недостатак витамина Б12 и фолата може изазвати анемију, што доводи до ниског крвног притиска.Добри извори витамина Б12 у исхрани укључују месо, јаја, рибу и млијечне производе, као што су млијеко и сир. Намирнице обогаћене витамином Б12 су и житарице које се користе за доручак и биљно млијеко.Фолате уносимо ако једемо зелено лиснато поврће, броколи, махунарке, јаја, цвеклу, цитрусно воће, орашасте плодове, сјеменке, пшеничне клице и јетру.

Што више течности

Крвни притисак може пасти ако дехидрирамо. Неопходно је одржавати адекватан ниво течности пијући воду и друга пића. Старији људи могу брже да дехидрирају, због чега морају редовно пију течност.

Храна и пића која садрже кофеин

Храна и пића која садрже кофеин могу изазвати пораст крвног притиска. Међутим, студије о ефектима кофеина на крвни притисак су неубједљиве. Истраживања наводе да кафа привремено подиже крвни притисак само код људи који је не пију редовно. Остала храна и пића која садрже кофеин укључују чоколаду, чај, какао и неке газирана и енергетска пића.

Храна коју треба избјегавати

Требало би да имамо здраву исхрану и не постоје посебне намирнице које треба избјегавати. Особе са ниским крвним притиском не би требало да се одлучују за опције са мало соли.

Други начини који могу да помогну

Ако неко има постпрандијалну хипотензију (јавља се послије јела), може покушати да једе мање оброке и то чешће. Можда ће моћи ефикасније да свари мање оброке, што може помоћи код ове врсте крвног притиска.Особе које имају постуралну хипотензију (крвни притисак пада када се устане из сједећег или лежећег положаја) треба полако да устају из сједећег или лежећег положаја како би избјегли несвјестицу и вртоглавицу. За то вријеме такође могу за нешто да се придрже.Они који не пију довољно течности крвни притисак могу да подигну одржавањем хидратације.Уколико сте забринути због симптома ниског крвног притиска, требало би да разговарате са својим љекаром. Он може да испита нежељене ефекте лекова и прилагоди терапију гдје је то потребно.

Izvor Glas Srpske