Ljudima se često dešava da u kasnim noćnim satima osete neodoljivu potrebu za hranom i onda se upute u noćnu posetu frižideru. Jasno vam je da nije dobro da se najedete i tek tako natrpate u stomak sve što vam dođe pod ruku.Važno je mudro odabrati hranu koju konzumiramo uveče kako bismo izbegli poremećaj sna i loše osećanje narednog jutra. Zato je HuffPost razgovarao s nekoliko stručnjaka za ishranu kako bi saznali koji su najbolji izbori za kasne večernje obroke.

Najbolji izbor za kasne noćne obroke:

Ćureća prsa

Ćuretina je bogata aminokiselinom L-triptofan, koja je poznata po tome što podstiče osećaj pospanosti i opuštanja. Prema rečima dijetetičarke Marisse Meshulam, ova namirnica je savršen izbor za zadovoljenje noćne žudnje za hranom.

Sir i krekeri

Meshulam preporučuje da hrana koju biramo sadrži proteine i vlakna kako bismo ostali siti tokom noći. Zbog toga preporučuje sir i krekere kao dobar izvor ovih sastojaka.

Povrće i humus

Sveže povrće poput šargarepe, čeri paradajza i krastavaca, u kombinaciji s humusom, predstavlja idealan, brz i jednostavan ponoćni obrok.

Višnje i pistaći

Istraživanja su pokazala da višnje mogu pomoći u poboljšanju sna zbog prisustva melatonina, hormona koji igra ključnu ulogu u regulisanju ciklusa spavanja. S druge strane, pistaći, zahvaljujući svojoj kombinaciji masti i proteina, obezbeđuju osećaj sitosti do jutra.

Banana i puter od kikirikija

Banane su bogate kalijumom, koji pomaže opuštanju mišića, dok složeni ugljeni hidrati regulišu nivo šećera u krvi, čime mogu pomoći u održavanju budnosti. Puter od kikirikija je izvor zdravih masti i triptofana, koji takođe može izazvati osećaj pospanosti.

Žitarice i mleko

Povežite mleko sa žitaricama od celog zrna sa niskim sadržajem šećera kako biste stvorili međuobrok koji će uravnotežiti nivo šećera u krvi.

Proteinske grickalice

Proteinske ili granola pločice, koje su slatke, hrskave i pomalo slane, predstavljaju odličan izbor za ponoćnu užinu, posebno ako su bazirane na orašastim plodovima ili ovsu.”Dobar izbor su orašasti plodovi poput oraha, badema i pistaća jer sadrže prirodni melatonin, proteine i magnezijum koji će vas zasititi i podstaći san”, savetuje dijetetičarka Amanda Frankeny, naglašavajući da je bitno izbegavati grickalice sa kofeinom ili čokoladom jer ti sastojci mogu izazvati budnost umesto pospanosti.

Izvor 24sedam