Dok nas toplije vrijeme mami napolje, mnogi od nas nastoje skinuti višak kilograma stečenih tokom hladnijih mjeseci. Iako se često fokusiramo na prilagođavanje naše prehrane i povećanje fizičke aktivnosti, jedan ključni aspekt koji se često zanemaruje je konzumiranje pića.Kako se ispostavilo, pića koja unosite mogu imati značajan utjecaj na vaše tijelo i igrati ključnu ulogu na putu mršavljenja. Iako postoji mnogo fantastičnih napitaka za ubrzavanje metabolizma koje možete početi piti dok radite na svom tijelu, također je važno isključiti određene opcije.

Gazirana pića, energetska pića, voćni sokovi iz prodavnice i flaširani smoothieji su prema mišljenju nutricionista najgori odabiri ukoliko pokušavate smršaviti.Nije tajna da gazirana pića (dijetalna ili ne) dolaze sa širokim spektrom zdravstvenih rizika. To uključuje i debljanje. Ovaj slatki, ukusni napitak je, nažalost, prepun kalorija i šećera, a ne nudi nikakvu nutritivnu vrijednost, što ga čini lošim izborom za vaše zdravlje – posebno za one koji žele izgubiti kilograme.Gazirani napici obično su bogati šećerom i kalorijama i mogu izazvati priličnu ovisnost zbog svog privlačnog okusa. Velika količina šećera i kalorija može lako povećati masnoću u stomaku i spriječiti gubitak težine.

Energetska pića – Poput voćnog soka i gaziranih pića, ovi napici prepuni kofeina također su obično prepuni šećera – u prosjeku 54 grama. Štaviše, sadržaj kofeina može predstavljati i druge rizike za vaše zdravlje. Velike količine kofeina mogu poremetiti san, povećati stres i povećati nivo kortizola. To može doprinijeti debljanju, kao i nakupljanju masti u cijelom tijelu i stomaku.

Voćni sok iz marketa – Nažalost, iako je voće samo po sebi prepuno zdravstvenih prednosti (a mnoga voća vam mogu pomoći da smršate ), flaširani voćni sok koji pronađete na policama trgovina nije samo obično visoko obrađen, ne nudi gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost, već je i često prepun šećera.

Flaširani smoothieji hvaljeni su zbog svog sadržaja bogatog hranjivim tvarima, ali mogu nenamjerno utjecati na gubitak težine zbog svoje kalorijske gustine i potencijala za prekomjerni unos šećera. Dok mogu sadržavati zdrave sastojke poput voća, povrća i mliječnih proizvoda, proces miješanja može razgraditi vlakna, što olakšava konzumaciju većih količina bez prirodne sitosti koja dolazi od žvakanja cjelovite hrane.Osim toga, iako smoothieji pripremljeni kod kuće često nude odličan način za unos nutrijenata u ishranu, opcije koje se kupuju u prodavnici, flaširane opcije obično dolaze sa zapanjujućom količinom šećera i drugih aditiva.

Izvor Klix.ba