Ako preferirate hljeb, kao i mnogi Bosanci, preporučljivo je odabrati zdraviju opciju. Godinama se raspravlja koji je hljeb ustvari najzdraviji, a često će svako imati svoje mišljenje.Naučnici su analizom hljeba otkrili koji bi trebao biti najzdraviji.Analiza pet vrsta hljeba pokazala je da je onaj od cjelovitih žitarica, posebno proklijale pšenice, najpovoljniji i najzdraviji izbor.

Proklijali hljeb (Ezekielov hljeb) proizvodi se od samljevenih cjelovitih zrna pšenice koja su ostavljena u vlažnom okruženju da klijaju sve dok ne niknu. Ovaj postupak povećava hranjivost hljeba od cjelovitih žitarica, jer klijanje zrna poboljšava apsorpciju hranjivih tvari u tijelu.

Proklijala pšenica zbog toga sadrži više vitamina i minerala u poređenju s drugim vrstama hljeba od cjelovitih žitarica. Osim pšenice, hljeb od proklijale pšenice može uključivati ​​i druge žitarice poput ječma, zobi, pira i drugih. Često je poznat i pod nazivom Ezekielov hljeb. Ovaj hljeb odlikuje se poboljšanom hranjivošću i blagotvornim učincima na probavni sistem, smanjujući nadutost i želučane tegobe, prenosi Klik.

Izvor Klix.ba