Foto Canva

Jeste li znali da vaša prehrana, ovisno o vašim jedinstvenim okidačima, može pridonijeti glavobolji.Različite vrste hrane povezuju se s tupom, oštrom boli, mučninom i problemima s vidom zbog migrene. Želite promijeniti svoju prehranu kako biste spriječili migrene? Evo pregleda najčešćih namirnica koje ih izazivaju, piše Mind Body Green.

 

Kofein

Za migrene, kofein može biti problematičan. – Kofein se za mnoge ljude obično smatra okidačem za migrenske glavobolje. Međutim, za druge je šalica kave često znak brzog olakšanja – navela je Ejmi Mojer (Amy Moyer), direktorica kulinarske medicine na Sveučilištu North Carolina–Greensboro i dodala: – Pretjerana upotreba kofeina, osobito više od 200 miligrama dnevno, ili obrnuto, iznenadno odvikavanje, često može biti početak migrene.

Alkohol

Udruženje migrenskih poremećaja navodi alkohol kao jedan od najčešćih okidača. Razlozi koji stoje iza toga slabo su shvaćeni, Alkohol je također diuretik, što može dovesti do dehidracije, što je još jedan uobičajeni okidač migrene.

Hrana s tiraminom

Nije iznenađujuće ako nikada niste čuli za ovaj spoj u biljnoj i životinjskoj hrani. Nećete vidjeti tiramin na popisu sastojaka, jer je to nusprodukt razgradnje aminokiseline koja se zove tirozin. – Neki ljudi imaju glavobolju od hrane koja sadrži tiramin kao što su odležani sirevi, dimljena riba, smokve i crno vino – ali to može ovisiti o tome koliko toga jedete ili pijete – rekla je Umo Kalins (Callins).

Hrana s fenilalaninom

– Fenilalanin je esencijalna aminokiselina koja se nalazi u izvorima proteina – pojasnila je Mojer. To uključuje meso, ribu, jaja i mliječne proizvode, orašaste plodove, sjemenke i mahunarke. Budući da se fenilalanin nalazi u mnogim zdravim proteinskim namirnicama, njegovo potpuno odbacivanje vjerojatno nije dobra ideja za cjelokupno zdravlje.

Intolerancije na hranu

– Istraživanja sugeriraju da su migrene vrlo česte u okruženju intolerancije na hranu, uključujući soju i gluten – istakla je Mojer. Ako ste intolerantni na bilo koju hranu – bilo soju, gluten ili nešto drugo – obično ćete primijetiti simptome unutar 12-24 sata nakon jela, kaže ona, prenosi Mind Body Green.

Izvor Avaz