Alergija je odgovor imunog sistema na stranu supstancu ili alergen, koji obično nije štetan za telo.Alergija može biti prouzrokovana određenom hranom, polenom ili dlakom kućnih ljubimaca. Posao vašeg imunološkog sistema je da se bori protiv štetnih patogena.Vaš organizam se bori tako što napada sve što misli da bi moglo da dovede vaše telo u opasnost. U zavisnosti od alergena, ovaj odgovor može uključivati upalu, kijanje ili niz drugih simptoma.

Simptomi alergije

Simptomi koji se javljaju zbog alergija predstavljaju rezultat nekoliko faktora. Oni zavisi od vrste alergije koju imate i koliko je ona teška.Ako uzmete bilo koji lek pre očekivane alergijske reakcije, možda ćete i dalje imati neke od ovih simptoma, ali oni mogu biti smanjeni.

 

  • oticanje
  • koprivnjaču
  • mučninu
  • umor

 

Može proći neko vreme da osoba shvati da ima alergiju na hranu. Ako nakon obroka imate ozbiljnu reakciju i niste sigurni zašto, odmah se obratite lekaru. Oni mogu pronaći tačan uzrok vaše reakcije ili vas uputiti kod specijaliste.

II Simptomi sezonske alergije

Simptomi alergije na polen mogu imitirati simptome prehlade. Oni uključuju začepljenost, curenje iz nosa i otečene oči. Ove simptome možete ublažiti kod kuće koristeći tretmane bez recepta.Obratite se svom lekaru ako vaši simptomi postanu nekontrolisani.

Izvor Glossy