Ako se pitate da li je za vitku liniju efikasnije vježbati ujutru ili navečer, otkrivamo u nastavku.Mnogi smatraju da je jutro najbolje vijreme za vježbanje, ali za neke je buđenje ujutru već težak zadatak. Drugi također ne osjećaju dovoljno energije za efikasan trening ujutru. S druge strane, ima onih koji jutarnju vježbu smatraju smirujućim, efikasnim i zdravim načinom za početak dana.U nastavku otkrivamo kada je pravo vrijeme za vježbanje i da li postoji vrijeme kada je vježba najefikasnija ako želite da smršate.

Vježbanje ujutru

Istina je da vježbanje ujutru ima mnogo prednosti. Prvo, vježbanje u ranim jutarnjim satima dodaje dodatne sate vašem danu. Također, završavate svoj trening prije nego što započne vaš naporan dan. Vježbanje ujutru daje jaku dozu endorfina, manje stresa i smiren um.Studija objavljena u Medicine and Science in Sports and Exercise otkrila je da su žene koje su hodale 45 minuta ujutro bile manje u iskušenju da u toku dana jedu nezdravu hranu. Također, pomoglo im je i da budu fizički aktivnije tokom dana.Osim toga, vježbanje ujutru može ubrzati metabolizam, što znači da ćete nastaviti da sagorijevate kalorije tokom dana.

Vježbanje navečer

Sposobnost tijela da radi u svom najboljem izdanju je popodne. Od 14 do 18 sati tjelesna temperatura je najviša. Kako tjelesna temperatura raste, optimizuje funkciju mišića i snagu, a to znači da je vaše tijelo spremnije za vježbanje u ovom trenutku.Puls i krvni pritisak su također najniži u kasnim popodnevnim i večernjim satima, što smanjuje mogućnost povreda i može poboljšati performanse vježbanja. Međutim, nije preporučljivo da trenirate neposredno prije spavanja, jer to može uticati na kvalitet sna.Sve u svemu, bez obzira u koje vrijeme vježbate, činjenica je da su prednosti redovnog vježbanja ogromne za vaše opšte zdravlje. Od manjeg stresa do bolje pokretljivosti tela, kondicije i fleksibilnosti, vježbanje pomaže na mnogo načina. Redovno vježbanje u kombinaciji sa uravnoteženom ishranom je ključ za mršavljenje i očuvanje zdravlja, prenosi Ljepota i zdravlje.

Izvor Radio Sarajevo