Hodanje unazad na traci za trčanje postalo je popularan trend na TikToku i Instagramu. Fitnes influenseri kažu da ovaj trend poboljšava ravnotežu i stabilnost, sprečava povrede i pomaže u ublažavanju ili sprečavanju dosadnog bola u kolenima.U jednom sada već viralnom postu, TikTok influenserka Čejz Bird je krenula da hoda unazad pet minuta na traci za trčanje svakog dana tokom jednog meseca. Osam meseci kasnije, Čejz je rekla da je hodanje na traci unazad „znatno poboljšalo“ opseg pokreta u njenim kolenima i zglobovima.„Više se ne osećam kao da imam kolena starice koja pucaju i pucaju sa svakim mojim korakom“, rekla je Bird svojim 1,3 miliona TikTok pratilaca.Ona nije sama – brza pretraga #walkbackwards na TikTok-u rezultira sa 4,1 milion pregleda, uglavnom od ljudi koji dele svoje rutine hodanja unazad na traci za trčanje i promovišu slične prednosti kao Berd, uključujući jačanje kolena i prevenciju povreda.

Da li je sav taj hajp opravdan?
Ali da li su ove tvrdnje validne – i ako jesu, da li biste u svoju rutinu vežbanja trebalo da dodate hodanje na traci za trčanje unazad? Evo šta treba da znate.Hodanje unazad ima neke prednosti, rekla je za Health dr Nensi R. Kirš iz Nju Džersiaj.„Jedna od primarnih prednosti hodanja unazad je trening ravnoteže, uključujući mogućnost promene pravca i održavanja ravnoteže, što je od suštinskog značaja za smanjenje mogućnosti pada“, rekla je ona.Hodanje unazad malo odbacuje vaš centar gravitacije, zahtevajući od vas da razvijete veću stabilnost. Fizioterapeuti rutinski koriste hodanje unazad kao alat za rehabilitaciju, posebno za ljude sa neurološkim problemima koji potiču od moždanog udara, Parkinsonove bolesti ili nekog drugog stanja.Ovakav način kretanja vam omogućava da koristite različite mišiće nego što radite za aktivnosti okrenute napred, što pomaže u izgradnji snage i sprečavanju povreda.

Kako da bezbedno hodate unazad na traci za trčanje
Teoretski možete hodati unazad bilo gde, ali traka za trčanje je najbolja opcija za izbegavanje spoticanja o stvari i pada. Ali čak i na traci za trčanje, moraćete da preduzmete mere predostrožnosti.Počnite brzinom laganom brzinom i povećavajte tempo kad počnete da se osećate ugodnije. Ako osećate da možete da se prevrnete svakog trenutka, vreme je da se smanjite tempo. Pravljenje velikih koraka unazad ili u stranu važnije od brzine“.Za početak koristite rukohvate i pokušajte da izbegavajte multitasking – na primer, gledanje televizije ili slušanje muzike – kada prvi put pokušate da hodate unazad.Što se tiče dužine, čak i nekoliko minuta je bolje nego ništa – koliko god da uradite – dobro je.

Izvor 24 sedam