S dolaskom hladnijih dana brojni kukci se uvlače u naše domove kako bi pronašli toplije mjesto za prezimiti.Među njima je i smrdljivi martin, iako bezopasan, mnogima je ovo jedan od najmržih kukaca.Kako mu i samo ime kaže, smrdljivi martin ispušta vrlo neugodan miris kojeg se satim nemoguće riješiti.Ovaj specifičan miris ispuštaju iz žlijezdi koje se nalaze na donjoj strani prsnog koša i to samo kad se osjete ugroženo, kako bi neprijatelja otjerali od sebe, i uglavnom im ta taktika uspijeva.

Stoga, nemojte ih nikad uklanjati golim rukama ili previše stiskati kako ne bi osjetio da je u opasnosti i ispustio smrad.Ove životinjice vam neće vam dosađivati ako ih pustite na miru. Obično se negdje sakriju i umire do proljeća kada će sami otići. No, ukoliko u dom ulaze u pretjeranom broju, tad postoje neki trikovi kako ih spriječiti u tome.Smrdljivi martini bježe od mirisa mente pa se naoružajte ovom biljkom ili njezinim eteričnim uljem. Mentu možete držati u teglicama na prozorima i balkonima, otpuštat će miris koji će smrdljive martine držati podalje od vašeg doma.

Ne vole ni miris bijelog luka. Pripravak je jednostavno napraviti, a zaštitit će i vaše biljke od napada ovih kukaca. U litri vode kuhajte 100 grama sjeckanog bijelog luka, ohladite pa tu tekućinu razrijedite s vodom u omjeru 1:10. Poprskajte kritična područja i smrdljivi martini bi trebali otići.
Izvor Klix.ba