Određene namirnice, poput onih sa visokim sadržajem natrijuma, šećera ili prerađenih sastojaka, mogu loše uticati na zdravlje creva. Nutricionistkinje Ejmi Lipert i Mina Bulaj, dijetetičar Džesi Feder i nutricionistkinja Alana Kejt Derik otkrile su neke od ovih najgorih opcija za doručak.

1. Visoko prerađena hrana

Visoko obrađena hrana, kao što su razna slana i slatka peciva koja se obično jedu za doručak, može doprineti nadimanju i problemima sa varenjem. Ove namirnice često sadrže mnogo rafinisanih ugljenih hidrata i šećera, a nedostaju im važne hranljive materije kao što su vlakna. Štaviše, nedostatak vlakana u ovoj hrani može da ometa proces varenja, doprinoseći nadimanju i nelagodnosti, prenosi Danas.rs.„Ako želimo da se fokusiramo samo na ishranu, jedina hrana koju bih preporučio svima da prestanu da jedu bila bi visoko rafinisana hrana, poput peciva. Mnogim od ovih namirnica nedostaju hranljivi sastojci potrebni za održavanje zdravog varenja, što dovodi do neravnoteže u mikrobiomu, što može dovesti do gasova i nadimanja“, kaže Lipert za SheFinds.

2. Pakovane pločice za doručak

Bulaj upozorava: „Ovakve štangle mogu izgledati kao zgodan izbor kada ste u žurbi, ali mnogi su puni rafinisanih žitarica, šećera i veštačkih aditiva. On dodaje da to negativno utiče na naš sistem za varenje i doprinosi nadimanju.

3. Slanina

Slanina često ima visok sadržaj natrijuma, a prekomerni unos natrijuma može izazvati zadržavanje vode u telu, što dovodi do nadimanja i osećaja težine.„Slanina je bogata inflamatornim zasićenim mastima i natrijumom. Zasićene masti mogu izazvati upale u celom telu i crevima, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem“, objasnio je Feder.

4. Kupljena granola

Iako se granola često smatra zdravim izborom za doručak zbog sadržaja celih žitarica, ovsa i orašastih plodova, ona zapravo može doprineti nadimanju i problemima sa crevima kod nekih pojedinaca. Mnoge pločice granole koje se kupuju u prodavnici pune su dodatih šećera i nezdravih masti, što može poremetiti funkciju varenja i dovesti do neprijatnosti.Granola se reklamira kao zdrava opcija bogata vlaknima, ali većina komercijalnih granola pločica je takođe puna dodatih šećera i teško svarljivih orašastih plodova i semenki, što može ozbiljno da utiče na osetljiv stomak“, zaključila je Derik.

Izvor Krstarica