Dr Uma Naidu je nutricionistička psihijatrica i ekspertkinja za mozak koja radi na Harvardu. Zato je dobro čuti šta ona ima da kaže o izboru namirnica koje jedemo.Kako napominje, pet vrsta hrane nikako ne jede jer, između ostalog, izazivaju umor i stres. Od toga danas manje-više svi patimo, pa ako već simptome možemo donekle da ublažimo, vrijedi probati.

Prerađena hrana

Konzumiranje nezdrave prerađene hrane poput peciva i gaziranih sokova, koji su puni rafinisanih i dodatih šećera, preplavljuje mozak sa previše glukoze. Ta takozvana poplava šećera može dovesti do upale u mozgu i na kraju do lošeg raspoloženja i umora.

Industrijska ulja

Evolucija prehrambene industrije dovela je do razvoja jeftinih, visoko prerađenih ulja od nusproizvoda sa usjeva. To uključuje kukuruzno ulje, ulje semena grožđa, sojino, suncokretovo i palmino ulje.”Tokom prerade ova ulja postaju nevJerovatno bogata inflamatornim omega-6 masnim kiselinama, a gube antiinflamatorne omega-3 masti, dobre za zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju hranu bogatu omega-6 masnim kiselinama imaju veći rizik od depresije u poređenju sa onima koji konzumiraju hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama”, kaže doktorka.

Šećeri

Znamo svi da šećera ima u kolačima i drugim slatkišima, ali mnogi ne znaju da njega ima dosta i tamo gdje ga ne očekujemo – u kečapu, prelivima za salatu, pomfritu.

Pržena hrana

Pržena hrana ubija raspoloženje jer se obično prži u nezdravim mastima i to treba izbJjegavati.

Vještački zaslađivači

Zamene za šećer su sve češće u hrani za koju tvrde da je zdrava jer navodno pomaže da smanjite unos kalorija.”To je alarmantno jer nauka kaže da mnogi vještački zaslađivači loše utiču na mentalno zdravlje. Još gore, nekoliko studija je pokazalo da vještački zaslađivači mogu biti toksični za mozak jer mijenjaju koncentracije neurotransmitera koji utiču na raspoloženje”, navodi ona.

(Zadovoljna.rs)