Ako namjeravate da pijete alkohol valja znati da konzumiranje određenih namirnica može da vam pomogne u izbjegavanju neželjenih efekata.Za početak to su jaja. Ona su puna proteina i mogu u značajnoj mjeri da uspore apsorbovanje alkohola. Drugim riječima, neće biti naleta opijenosti koja može da utiče na vaše rasuđivanje i motoričke sposobnosti. Slično važi i za banane. One takođe usporavaju apsorbovanje alkohola i sprječavaju disbalans elektrolita i omogućavaju dužu hidriranost.

I ovas treba imati u slučaju konzumiranja alkohola. On je pun vlakana i proteina i poboljšava rad jetre. Losos je takođe poželjan jer je pun omega 3 masti koje sprečavaju loše efekte alkohola, poput zapaljenskih procesa. Stručnjaci preporučuju uzimanje grčkog jogurta prije posezanja za alkoholom. I on usporava apsorbovanje alkohola a osim toga je poželjan zbog unosa proteina, ugljenih hidrata i masti.

Borovnica je bogata antioksidantima i štiti jetru od štete koju joj nanosi alkohol. Avokado nije domaća biljka u našim krajevima ali pravi dobar balans elektrolita. Lješnik i sitno hranjivo sjemenje su veoma važni jer su bogati proteinima, magnezijumom i kalcijumom koji pomažu u prevazilaženju loših efekata alkohola.

Izvor RTCG