Ukoliko ste iznenada ostali bez partnera, a muškarac sa kojim ste bili u vezi nije najavio kraj, jasno je da se osjećate loše.U svijetu civilizovanih odnosa razgovor je uobičajen, čak i ako su teme teške i neprijatne.

Napuštanje partnera

U svijetlu ljubavnih odnosa, čak je i najteži i najneprijatniji razgovor konstruktivniji od napuštanja bez objašnjenja.Ali, kako su žene sklone da pronalaze opravdanja za muškarce u koje su zaljubljene, tako uglavnom i pokušavaju da imaju razumijevanja za iznenadni raskid. Najčešći izgovor koji se može čuti je da je “muškarcima teško da se verbalno izraze, pa radije samo odu”.

Verbalno izražavanje

Samo se u emotivnim relacijama smatra da “pravi muškarac” ne umije da izgovori ono što osjeća. A zbog čega muškarci vole da budu tretirani kao bića kojima verbalno izražavanje nije “jača strana”? Jer im je tako lakše.U stvarnosti, iza “neverbalnosti” se zapravo krije mnogo toga što vam se neće dopasti. Muškarci koji napuštaju devojke bez ikakvog objašnjenja su emocionalno hladni, kriju u sebi želju za manipulisanjem, infantilni su, umišljeni i, konačno, kukavice, piše “Psy practice”.

1. Emocionalno hladan muškarac

On često nije svjestan kakav bol nanosi djevojci svojim postupcima. Najvjerovatnije nije razumio koliko vam je značio dok ste bili u vezi i nije ga briga kako se osjećate ni poslije raskida.Možete, naravno, probati da ugovorite susret i da razgovarate, ali u najvećem broju slučajeva nećete dobiti emocionalnu reakciju koju od njega očekujete.Scenario je mnogim djevojkama poznat: on će isključiti telefon, blokirati vas na društvenim mrežama i prestati da odgovara na poruke.

2. Manipulator

Ovakav tip muškarca će vas ostaviti u nadi da će se kad-tad vratiti. On nikad ne raskida u potpunosti, on ima drugačiji cilj. Pošto ste patili, smatra da bi trebalo ponovo da razmislite i da shvatite zašto vas “drži na udici”.Scenario je uvijek isti: ne isključuje telefon, ali odbija vaše pozive. Pokazuje svoju ogorčenost na mnogo načina, dajući nadu da će vaša veza ipak doživjeti renesansu i istovremeno kod vas izaziva emocionalnu patnju.Neke djevojke uspijevaju da izađu iz ove “paukove mreže”, odlazeći bez želje da se ikada više nađu u zagrljaju manipulatora. Druge se, ipak, trude da “poprave” svoje ponašanje, a to je upravo ono što manipulator i želi – nastavlja vezu, ali po njegovim pravilima. Ovde nema ni “lj” od ljubavi.

3. Infantilni muškarac

On odlazi šuteći, jer ne umije drugačije. On nema šta da kaže. U najboljem slučaju, to će umjesto njega uraditi njegova majka ili druga bliska osoba sa kojom vas je upoznao.Bez obzira na to koliko ima godina, infantilni muškarac nikada nije uspio da nauči kako da izrazi svoje želje i potrebe. Nije u stanju da identifikuje svoja osjećanja i emocije, a samim tim ni da poštuje i razumije vaša osjećanja i emocije.

4. Kukavica

Ovakvi muškarci najviše vole da, poput noja, zabiju glavu u pijesak i prave se da im ništa nije važno. Razlog je jednostavan – uplašeni su zbog odgovornosti koju očekujete.Drugim rečima, ovakav muškarac nije spreman za vezu sa vama, ali ni za emotivnu vezu sa bilo kim drugim.

5. Umišljen

Konačno, postoje i oni muškarci koji su umišljeni i koji će vas ostaviti bez trunke grižnje savjesti i bez ijedne izgovorene reči, jer misle da su Bogom dani i da nikome ništa ne moraju da objašnjavaju.Ukoliko ste imali nesreću da naiđete na takvog muškarca, budite sretne kad on izađe iz vašeg života i za svaki slučaj promijenite bravu.Postoji mnogo razloga zbog kojih muškarci napuštaju veze, a suština je ista – veze koje se završavaju na takav način nisu bile bazirane na zdravim osnovama.Temelj svake veze, bilo da je ona ljubavna ili prijateljska, jeste razgovor. Kad ljudi ne razgovaraju, to je znak da ne poštuju jedno drugo i da im nije stalo do osjećanja “druge strane”, pa ni do rješavanja problema na koje svi parovi nailaze.Ukoliko niste sretni u nekoj emotivnoj vezi, trebalo bi da je prekinete. Samoobmana, posmatranje partnera kroz “ružičaste naočare”, strah od samoće, strah od budućnosti…, sve to može da porobi našu svijest. Vezujemo se za osobu koja, čini nam se, može da promijeni naš život.Istina je, međutim, drugačija – jedino mi sami možemo da promijenimo naš život. Što prije to shvatimo, to imamo veće šanse da pronađemo pravu sreću.

Izvor Avaz