Uzimate li lijekove za snižavanje pritiska, antidepresive, lijekove za liječenje raka, lijekove za srce ili antibiotike, iz prehrane izbacite ovu voćku.Riječ je o grejpfrutu ili grejpu koji u sebi sadrži hemikalije furanokumarine koji sprečavaju enzime da razgrađuju lijek u crijevima, zbog čega se učinak lijeka može udvostručiti, pa čak i utrostručiti te tako naštetiti organizmu, izvijestili su istraživači sa univerziteta u Ontariju.

Posljedice pijenja soka ili jedenje grejpa u kombinaciji s ovim lijekovima uključuju unutarnja krvarenja, promjenu srčanog ritma, oštećenja bubrega i iznenadnu smrt.Od više od 85 lijekova koje nije dobro uzimati u kombinaciji s grejpom, njih 43 mogu imati smrtonosne posljedice.

“Jedna tableta s čašom soka od grejpa može biti jednaka deset tableta s čašom vode. Ljudi ne vjeruju kad to čuju, ali tako terapija postane otrov samo zbog soka”, rekao je voditelj istraživanja, dr. David Bailey.On i njegov tim otkrili su kako sličan učinak grejpa na apsorpciju lijekova imaju i sorta naranča Sevilla te limeta, pa se i njih preporučuje izbjegavati ako pijete lijekove.

Izvor Klix.ba