Brzo djelovanje na simptome može vam pomoći da brzo prevladate kašalj. Također, i prevencija je vrlo bitna.Hronični kašalj može biti neugodan, ali može biti i simptom mnogo ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Ako imate simptome hroničnog kašlja, važno je da ga provjerite. Samo vaš ljekar može sa sigurnošću reći zbog čega imate dugotrajni kašalj. Ovo su neki od mogućih razloga.

Astma

Astma, hronična bolest koja pogađa pluća, uzrokuje ponavljane epizode (poznate kao napadi astme) kratkog daha, stezanja u grudima i noćnog ili ranojutarnjeg kašlja, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). To je jedna od najčešćih bolesti koja pogađa djecu, ali može zahvatiti i odrasle.Okidači astme su različiti za svakoga, od vježbanja i određenih namirnica do dima cigareta i drugih iritansa koji se prenose zrakom iizazivaju napad. Identificiranje i izbjegavanje okidača (ili barem minimiziranje izloženosti njima) ključni je dio upravljanja astmom.

Alergije

U toku zime provodimo više vremena u zatvorenom prostoru, te smo i izloženiji alergenima koji se u njemu mogu naći. Ukoliko ste alergični na vlagu, grinje i druge uobičajene alergene, možete se suočiti sa upornim zimskim kašljem. Da biste dobili pomoć, poželjno je da se obratite alergologu i odradite alergo test. Na taj način ćete saznati na šta ste alergični i kako da se držite dalje od tih alergena. Jedna od terapijskih opcija je i desenzibilizacija na određene alergene.

Zagađenje zraka

Različiti zagađivači i iritanti u zraku mogu uzrokovati uporan kašalj. Čak i kratkotrajno izlaganje isparenjima može dovesti do kašlja, sluzi i iritacije pluća. Isparenja također mogu pogoršati simptome alergije ili astme.Slično tome, spore plijesni koje se nalaze u kućama i oko njih mogu uzrokovati kašalj kada se udahnu.

Pušenje

Ljudi koji puše često razviju kašalj uzrokovan prirodnim odgovorom tijela da se riješi hemikalija koje ulaze u disajne puteve i pluća pušenjem. U ovom slučaju, hronični kašalj je često poznat kao pušački kašalj. Može početi kao suhi kašalj, ali na kraju može proizvesti sluz.Studija iz 2016. objavljena u časopisu Medicine razmatrala je prevalenciju hroničnog kašlja i moguće uzroke u općoj populaciji. Studija, koja se temeljila na korejskom nacionalnom istraživanju o zdravlju i ishrani, a uključivala je 119.280 odraslih osoba starijih od 40 godina, pokazala je da su 47,7 posto učesnika s hroničnim kašljem sadašnji pušači.Naravno, najlakši način da se riješite pušačkog kašlja je da prestanete pušiti, a ako vam je potrebna pomoć oko toga, vaš porodični ljekar može vas uputiti u pravom smjeru.

Posljedice infekcije

Nakoh teških infekcija disajnih puteva, kao što su upala pluća i grip, poslije izliječenja može zaostati uporan kašalj. Može trajati sedmicama, pa čak i mjesecima.Ovaj dugotrajni kašalj također može ukazivati na to da je u vašem organizmu možda zaostala infekcija te se savjetuju dodatna ispitivanja u te svrhe.

Izvor Klix.ba