Da li loše spavate tokom noći i stalno se budite jer vas muči kašalj? Da li ste probali razne čajeve i sirupe, ali ništa ne pomaže? Probajte prirodno piće od meda, ananasa i banane.

Zašto se kašalj tako često javlja noću?

Razlog je taj što, dok ležite, nakupljeni sekret počinje da teče niz grlo, zbog čega imate potrebu da dišete na usta. Ovo dodatno isušuje sluzokožu i grlo i izaziva kašalj.Da biste mirno spavali bez upornog kašlja, donosimo vam efikasno prirodno rešenje u vidu napitka od samo nekoliko sastojaka. Sve što vam je potrebno za ovaj lekoviti napitak su banana, ananas, voda i malo meda.

Banana – voće za dobar san

Banana, koja je mnogima s razlogom omiljeno voće, odličan je prirodni lek za dobar san. Između ostalog, sadrži vitamin B6, koji deluje tako što pretvara aminokiselinu triptofan u serotonin. Osim dobrog raspoloženja, serotonin je ključan i za regulaciju lučenja melatonina.Ovo voće takođe sadrži kalijum i magnezijum, minerale koji opuštaju mišiće i ublažavaju stres i anksioznost.

Ananas – sadrži antiinflamatorni bromelain

U kombinaciji sa bananom, ananas je odlična prirodna pomoć za noćni kašalj. Zahvaljujući enzimu bromelainu, ovo egzotično voće ima snažno antiinflamatorno dejstvo. Pored toga, bromelain iz ananasa deluje kao jak mukolitik, što znači da pomaže u razbijanju sluzi koja se formira u respiratornom traktu i na taj način olakšava disanje.Čak i ako patite od astme ili alergije, bromelin iz ananasa će vam pomoći i olakšati disanje. Ananas je takođe bogat esencijalnim hranljivim materijama, uključujući vitamin C, koji je važan za jačanje imuniteta, kao i kalijum, magnezijum i bakar.

Med – umiruje nadraženo grlo i suzbija kašalj

Med je oduvek bio poznat kao prirodni lek za kašalj. Zahvaljujući svojoj lepljivoj, gustoj i vlažnoj teksturi, on oblaže grlo i umiruje ga i štiti. Studije su pokazale da uzimanje meda pre spavanja može suzbiti kašalj kod dece tokom noći (med se, naravno, ne preporučuje deci mlađoj od godinu dana).

Napitak za ublažavanje noćnog kašlja

Sastojci:

1 banana
komad ananasa
malo meda
voda

Priprema:

Prokuvajte vodu u šerpi. Oljuštite bananu i očistite ananas. Stavite ih u blender i miksajte dok ne dobijete pire. Sipajte u posebnu posudu, prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoji oko pola sata.Kada se pire od ananasa i banana ohladi, dodajte malo meda. Dodajte još vode da napravite tečno piće. Popijte jednu šolju pre spavanja.Takođe uzmite u obzir da uzrok noćnog kašlja ne mora nužno biti prehlada ili grip.Može se raditi i o astmi, alergijama ili nečem ozbiljnijem. Ako kašalj predugo traje i ništa ne pomaže, ipak treba da proverite šta je tačno, piše Alternativa za vas.

Dodatni saveti koji će vam pomoći

Spavanje na uzdignutom položaju: da bi se sprečilo oticanje sekreta niz grlo, u slučaju noćnog kašlja, svakako se savetuje spavanje na uzdignutom jastuku.Vruća kupka: Priuštite sebi toplu kupku pre spavanja. Iako je hladan tuš generalno zdraviji i za kožu i za cirkulaciju, u slučaju prehlade praćene noćnim kašljem, topli tuš je ipak mnogo bolji izbor – olakšaće disanje i otvoriti disajne puteve.Ovlaživač: Pošto je suv vazduh često uzrok iritacije grla i kašlja, dobra je ideja da u prostoriju postavite ovlaživač ili difuzor.

Izvor Krstarica