Mladi ih sve više uzimaju kako bi istakli svoje mišiće, dame jer pomažu kod mršavljenja, stariji uglavnom da bi zaustavili propadanje mišićne mase.Posebno se preporučuju pacijentima posle neke teže operacije, kada nisu u punom pogonu, kako bi što pre postali pokretni.Ali bez obzira na to koji je vaš cilj, proteinske šejkove ne treba da pijete napamet. Važno je da znate koja količina i kada daje najbolje efekte, kao i koje vrste proteina bi za vas bile idealne.

Ako već ne konzumirate šejkove s proteinom, pre nego što počnete, zapamtite da je preporučeni dnevni unos 0,8 g po kilogramu telesne težine, što je u proseku oko 20 g po obroku.Ako redovno vežbate, rekreativac ste ili se bavite sportom, ne treba da ih pijete tokom same aktivnosti, tada dolazi do razgradnje mišića.Sačekajte da vaše telo posle treninga počne da se obnavlja i puni gorivom.Dijetetičari kažu da je idealno da ih konzumirate do jedan sat posle, tako ćete najviše dobiti za svoj novac, ali i kad je zdravlje u pitanju – iskoristićete više proteina, lako će se i brzo upiti tamo gde treba.Oni koji žele da smršaju takođe neka piju šejk posle aktivnosti. Proteini se tada duže probavljaju i duže ćete se osećati sitima; pružiće vam potrebnu energiju, a pomoći u razgradnji masti!

Ne škodi ako se šejk pije na prazan želudac (osetljivi na laktozu neka obavezno prouče sastav), neke mešavine mogu da izazovu nadutost i gasove, a ove vrste proteina su najbolji izbor:

PROTEIN SURUTKE: Izolat proteina surutke je gotovo 100 odsto bez laktoze. Najveći je izvor esencijalnih amino-kiselina, sadrži taurin koji deluje na volumen mišića,  bogat je i glutaminom koji ima vitalnu važnost kod izgradnje mišića.Ako se ne unosi dovoljna količina glutamina ishranom, telo ga uzima iz mišićnog tkiva, pa je šejk sa ovim proteinom idealan kako bi se otklonio problem.

PROTEIN GRAŠKA: Vrhunski je izbor proteina, bogat gvožđem koje ublažava glad i potrebu za slatkim.Sjajan je izvor dodatne energije, najviše se preporučuje rekreativcima, sportistima i svima koji vode računa o ishrani bez preteranog unosa masti i ugljenih hidrata, posebno onima koji žele da smršaju. Vegetarijanci ga posebno vole.

PROTEIN SOJE: Potpuni je protein, što znači da ima sve esencijalne amino-kiseline, a lako i brzo se apsorbuje pa ga obožavaju svi koji su na dijeti. Vole ga i oni koji vežbaju jer ima visoke hranljive i biološke vrednosti.

PROTEIN KONOPLJE: Ne plašite se, ne sadrži nikakvo psihoaktivno jedinjenje! Bez alergena je, aditiva, štetnih pesticida, a oslobođen je i glutena i laktoze (lako se vari).S pravom se svrstava u najkvalitetnije proteine na planeti – dve do tri kašike imaju nutrijenata kao jedan dobro izbalansirani obrok!

Still