Sezona respiratornih infekcija je u punom jeku, upozoravaju stručnjaci. Šmrcanje, kihanje i kašalj postaju dio svakodnevnice naših ukućana, međutim najčešće nismo sigurni da li smo samo prehlađeni ili imamo gripu.Iako su i prehlada i gripa virusnog porijekla i prenose se sa oboljele na zdravu osobu kapljicama iz nosa, usta ili preko prljavih ruku, između njih postoji bitna razlika, a prije svega, nisu istog intenziteta.

Prehlada ima blage simptome

Otprilike polovina populacije prehladi se jednom godišnje i to uglavnom tokom jesenjih i proljetnih mjeseci. Simptomi prehlade počinju dan-dva nakon “susreta” s virusom koji zahvata najčešće sinuse i grlo, a može se spustiti i na ždrijelo i bronhije. Prehlada obično počinje postepeno, odlikuje se normalnom ili blago povišenom temperaturom, začepljenjem ili curenjem nosa, te kihanjem. Glavobolja, bolovi u grlu i kašalj se također mogu javiti, ali su blažeg intenziteta u odnosu na gripu.Uobičajeno, ovi simptomi traju od pet do sedam dana, ali ako potraju duže ili se jave jači bolovi u zglobovima i temperatura iznad 39 stepeni Celzijusevih koja traje duže od 48 sati, potrebno je da se javite ljekaru, jer je moguće da je došlo do razvoja dodatne infekcije bakterijama ili se pak radi o gripi.

Gripu prati visoka temperatura

Simptomi gripe su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Gripa počinje naglo, a karakteriše je visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, te malaksalost. Za razliku od prehlade, začepljenost nosa i kihanje kod gripe se rjeđe javljaju. Temperatura kod gripe može biti izrazito visoka, i do 40 stepeni Celzijusovih, a često je praćena drhtavicom.

Savjet više

Ljudski organizam ima sopstveni mehanizam odbrane, odnosno imunološki sistem, koji uglavnom sam može da se izbori protiv uzročnika prehlade i gripe. Međutim, zbog psihičkog stresa, neredovne ishrane, kao i nedostatka fizičke aktivnosti, ponekad naš organizam u tu borbu ulazi s oslabljenim imunitetom. Stoga, ne zaboravite da je kod liječenja prehlade i gripe najvažnije jačanje imuniteta, te ublažavanje nastalih simptoma, a nikako se ne preporučuje liječenje antibioticima. Antibiotici se uzimaju samo ako se jave dodatne komplikacije u vidu bakterijskih infekcija.Zdrava ishrana je uvijek na prvom mjestu jer se tako jača imunitet, prije svega uzimanjem voća i povrća, ali i topli napici kao što su čajevi i supice su se pokazali kao odlični saveznici u borbi protiv prehlade i gripe.

Izvor Klix.ba