Vodite računa o tome kakav odnos imate sa partnerom. Postoji li nešto užasnije i teže od manipulativne veze? Biti sa manipulatorom u emotivnoj vezi je iscrpljujuće i psihički jako teško, a sada se pojavio novi trend u emotivnim odnosima dvoje ljudi.Naime, taj trend se zove “paukova mreža” i predstavlja izmišljotine, taktike manipulacije poput mrvica hleba, bombardovanje ljubavi i “mamljenje na terapiju” i mnogi je smatraju noćnom morom svakog pojedinca.

Šta zapravo to znači?

“Počinilac” zarobljava partnera u nestabilnoj i toksičnoj vezi dok plete njihovu “mrežu prevare i manipulacije” koji često ostavlja žrtvu zbunjenom i povređenom, piše “NY post”.To ponašanje se ne pojavljuje preko noći, već je mreža isprepletana vremenom i može vas uvesti u burnu i nezdravu vezu često vam dajući osećaj zarobljenosti.Ipak, znake upozorenja možete uočiti ali su često prerušeni zaslepljujućim šarmom šunjajući se tako žrtvi koja ništa ne sumnja.

Zašto se uopšte neko odluči da postupa ovako sa partnerom?

– Obično su te osobe veoma nesigurne u sebe, ukorenjen im je strah od odbacivanja ili napuštanja, imaju dozu narcizma, a prošli su najverovatnije određene traume i razna negativna iskustva, nedostatak empatije ili emocionalne inteligencije – rekla je klinički psiholog doktorka Sara Bišop.Prvi znak je da pazite na preterane komplimente i poklone koji se mogu tumačiti kao bombardovanje ljubavi. Ponašanje “počionioca” može varirati od ljubaznog ponašanja do hladnoća dajući vam ljubav i pažnju poput mrvice hleba.Drugi znak je da počnu da vas optužuju za svoju promenu ponašanja. Naime, mogu vas ubeđivati da vas vole najviše na svetu i da se najviše brinu za vas, a onda vas optužiti da vi svojim ponašanjem utičete na njegovo ponašanje koje je uglavnom hladno i negativno. Budite spremni da stalno primate kritike.

Treći znak je ako se u vezi osećate kao na emocionalnom toboganu. Ako doživljavate uspone i padove zbog kojih se osećate nesigurno, to bi mogao biti znak da polako ali sigurno potpadate taktikama “paukove mreže”. Zdravi odnosi treba da obezbede stabilnost i podršku, a ne stalna emocionalna previranja, piše “Independent”.Ono što je najvažnije jeste da uvek, ali uvek verujete svojim instinktima. Dakle, ako osećate da niste srećni, da vas odnos guši i uporno imate osećaj nelagode – vreme je da na takav odnos stavite tačku.

Izvor Direktno.rs