Površno gledano, za neke depresivne ljude nikada ne bismo rekli da imaju takav problem. I uživo, i na društvenim mrežama ostavljaju čak i predimenzionirani utisak sretnog i ispunjenog života.Psiholog Jeffrey Meltzer na društvenim mrežama podiže svijest o mentalnim zdravlju, ali i zdravstvenim problemima poput depresije i anksioznosti.

On je nedavno objavio videosnimak o visoko funkcionalnoj depresiji koji je postao viralan. Naveo je da se ovaj pojam koristi za opisivanje osoba koje naizgled izgledaju i ponašaju se normalno i drže korak sa svojim dnevnim obavezama, dok se bori s depresijom.”Uobičajeni znak visoko funkcionalne depresije je takozvano maskiranje kojim sakrivamo unutarnje probleme. Drugi znak je stalna samokritičnost. Sami sebi postajete najgori kritičar i teško vam je dati si oduška. Svaku grešku osjećate kao lični neuspjeh”, naveo je.

Dalje on kao treći znak izdvaja osjećaj beskrajne iscrpljenosti, zatim dodaje i četvrti znak koji opisuje kao otupljujuće navike.Iritiranost sitnicama i gubitak zadovoljstva gotovo svime što radimo, on je svrstao u peti i šesti znak visoko funkcionalne depresije. Na kraju kao sedmi znak, psiholog je naveo izolaciju od prijatelja i porodice.

Izvor Klix.ba