Depresija nije samo osjećaj tuge ili neraspoloženja, ona je bolest koja, prema nekim istraživanjima, pogađa svaku četvrtu osobu u Evropi. Mnogi oboljeli nemaju adekvatnu podršku društva, a ponekad ni porodice koja ne razumije njihovo stanje.Koliko je depresija teška bolest, otkriva i izjava jednog engleskog ljekara iz 18. vijeka koji je već tada zapisao: ‘Ako želite pronaći pakao na zemlji, zavirite u srce depresivnog čovjeka.’ Moderna pak teorija o depresiji počinje austrijskim psihijatrom Sigmundom Freudom koji je depresiju nazvao ‘unutrašnjim krvarenjem’, usporedivim s tjelesnom ranom. Stoga, osobu koja je depresivna nemojte tješiti savjetima kao što su ‘znam kako ti je, i ja sam ponekad depresivan’.Da biste nekako mogli pomoći oboljelima od ove bolesti, koja je i kod nas u stalnu porastu, otkrivamo deset stvari koje biste mogli reći oboljelome i one koje trebate izbjegavati.

Ovdje sam za tebe

Recite im da nisu sami u tome, a nikako im nemojte reći kako ima ljudi kojima je gore u životu.

Važan si

Recite im da su vam važni, a nikako im nemojte držati propovijedi o tome kako niko nije obećao da će život biti lagan.

Ponudite pomoć

Pitajte ih žele li zagrljaj, a nemojte ih kritikovati da se prestanu sažalijevati.

Depresija je stvarna bolest

Kažite im da, iako se osjećaju loše, neće izgubiti razum, a izbjegavajte rečenice poput ‘Malo si depresivan? Zar nismo svi ponekad.’

Postoji nada

Recite im da ste tu za njih da pomognemo jedni drugima, a ne dijelite pametne savjete da pokušaju ne biti tako depresivni.

Mogu to preživjeti

Recite im da će teško razdoblje proći i da će i oni biti tu, a i vi za njih. Nemojte im govoriti da su sami krivi za to kako se osjećaju.

Daću sve od sebe da te razumijem

Priznajte im da ne znate kako se osjećaju, ali da možete ponuditi svoje suosjećanje i potporu. Nemojte im ni u kom slučaju reći da razumijete kako se osjećaju, jer ste i vi bili u depresiji nekoliko dana.

Neće vas otjerati

Recite im da ih nećete ostaviti, a nikada im nemojte prigovoriti da vas oni takvim svojim stanjem guraju od sebe.

Pokažite da brinete

Recite im da ih volite. Nemojte ih napadati i pitati zar se nisu umorili od stavljanja sebe u centar.

Proći ćete kroz to zajedno

Recite im kako vam je žao jer prolaze kroz toliko puno boli i kažite im da ih nećete ostaviti. Nemojte im davati savjete od kojih će im biti još lošije, kao što je ‘jesi li probao čaj od kamilice’.

(Ljepota&Zdravlje)