Često čujemo o važnosti čvrstog rukovanja kada je u pitanju ostavljanje dobrog utiska na poslu. Međutim, to također može otkriti mnogo o vašem zdravlju, od toga da li ste u opasnosti od srčanih problema do vjerovatnoće da ćete doživjeti demenciju ili depresiju.Mnogo prije nego što je Covid natjerao ljude da zamijene rukovanje udaracima laktovima, naučnici su proučavali signale koje rukovanje pokazuje. Dakle, bilo da se radi o slabom držanju ili znojnim dlanovima, evo na šta treba obratiti pažnju.

Problemi sa srcem

Slab stisak ruke može biti jedan od pokazatelja budućih srčanih ili moždanih udara, prema istraživanju Queen Mary University of London.U studiji koju je finansirala Britanska fondacija za srce, naučnici su analizirali snagu stiska gotovo 5.000 ljudi, otkrivši da je slabiji stisak povezan sa uvećanim, oštećenim srcima.Profesor Steffen Petersen, koji je vodio istraživanje iz Istraživačkog instituta William Harvey kraljice Marije, rekao je: “Snaga držanja ruke je jeftina, ponovljiva i jednostavna mjera za primjenu te može postati jednostavan način za identifikaciju ljudi s visokim rizikom od srčanih bolesti i prevenciju veliki događaji koji mijenjaju život, kao što su srčani udari”.

Depresija

Hiperhidroza

Znoje vam se ruke? Iako je to možda zbog anksioznosti ili toplog dana, ako je to uobičajena stvar, možda ima više toga. Pretjerano znojenje, poznato kao hiperhidroza, može utjecati na sve dijelove tijela, ali često su ruke najuočljivije.Hiperhidroza bi mogla biti znak preaktivnog simpatičkog nervnog sistema. To također može biti povezano sa stanjima kao što su anksioznost, stres ili određena medicinska pitanja.

Hladne ruke ponekad mogu biti rezultat stanja zvanog Raynaudov fenomen. Ovdje se krvni sudovi u prstima na rukama i nogama zatvaraju, obično kao odgovor na hladnoću, zbog čega postaju blijedi i hladni.Ovo je zaista uobičajeno i obično je samo blaga iritacija, ali za neke ljude može biti jako teška i uzrokovati probleme poput čireva na prstima. Povremeno, posebno ako Raynaudov fenomen počinje kasnije u životu, može biti povezan sa značajnijim osnovnim stanjem kao što je reumatoidni artritis ili lupus.

Mišićna stanja

Slab hvat može ukazivati ​​na slabost mišića ili stanja koja utiču na snagu mišića, na primjer reumatoidni ili osteoartritis. Ako ste zabrinuti zbog postepenih razlika u vašem zdravlju, važno je da posjetite svog liječnika opće prakse.Ovi znakovi nisu definitivni i mogu varirati ovisno o pojedinačnim faktorima. Kada dođe do toga, rukovanje može ostaviti dobar prvi utisak, ali ga ne bi trebalo koristiti za dijagnosticiranje nekoga koga prvi put srećete.

Izvor Klix.ba