FOTO: SHUTTERSTOCK

Neurolog je iznio upozorenje da dnevni san nije tako koristan kao noćni san te da može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući i veći rizik od demencije.Istraživanja sugerišu da ljudi koji rade noćne smjene imaju povećan rizik od neurodegenerativnih stanja, a to je potvrdio i neurolog Sudhir Kumar. On ističe da dnevni san nije usklađen s prirodnim ritmom tijela te stoga ne pruža potpuni odmor koji noćni san omogućava.

“Faktori koji potiskuju ili rezultiraju neuspjehom glimfatskog sistema povećavaju rizik od demencije. To uključuje: starenje, lošu kvalitetu sna, sjedilački način života, kardiovaskularne bolesti, pretilost, apneju za vrijeme spavanja, cirkadijalni neusklađenost, zloupotrebu tvari, depresiju.Dobri spavači žive duže, imaju manju težinu, imaju smanjenu učestalost psihijatrijskih poremećaja i dulje ostaju kognitivno netaknuti”, pojasnio je.

Radnici u noćnoj smjeni često su izloženi stresu, pretilosti te kognitivnim problemima, a istraživanja sugerišu da imaju veći rizik od razvoja neurodegenerativnih bolesti. Kumar naglašava da bi dobar noćni san mogao poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od demencije i drugih psihičkih poremećaja, javlja The Mirror.

Izvor Radio Sarajevo