Doktor specijalista Eva Pavić iz KBC-a Zagreb istakla je koje bismo namirnice trebali izbjegavati da ne bismo narušili imunitet te čime možete očvrsnuti vaše tijelo i imuni sistem.Doba godine u kojem je pojava virusnih oboljenja, viroza, gripe i koronavirusa, sve češća savršen je trenutak da se naoružamo znanjem o namirnicama koje nam na putu prema snažnom imunitetu mogu biti najbolji saveznici.

Na temu kako ojačati svoj imunitet, a kako ga izbjeći njegovo narušavanje ishranom koja šteti zdravlju, razgovaralo se s Pavićevom, dijetičarkom iz KBC-a Zagreb, u kojem organizuje i vodi Dijetičko nutricionističko savjetovalište.Dr specijalista Pavić, inače i dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetičara, u razgovoru za “Tportal” naglasila je važnost konzumiranja lokalnih sezonskih namirnica te stavljanje fokusa na raznovrsnost u ishrani. Naime upravo sezonska hrana obiluje mikronutrijentima koji su nam neophodni da bi naš organizam bio u stanju oduprijeti se stresu i bolestima.

Jogurt za jači imunitet

“Istraživanja su pokazala da većina Evropljana ne konzumira preporučenu količinu voća i povrća od pet porcija dnevno pa se kao učinkovito rješenje u očuvanju zdravlja imunološkog sistema preporučuje promijeniti prehrambene navike i jesti zdravije. Ključan je stabilan i uravnotežen unos esencijalnih vitamina i minerala (cink, selen, vitamin C i D), uključujući antioksidante i prirodne zaštitne bioaktivne tvari koje se nalaze u hrani’, rekla je pa preporučila namirnicu koja posebno pogoduje jačanju imuniteta.

Nastavila je:

“Poznato je da jogurt može uticati na opšte poboljšanje otpornosti tijela. Tačnije, pokazalo se da laktobacili iz jogurta poboljšavaju imunitet time što pridonose formiranju specifičnih antitijela tokom infekcija, kao i normalizaciji propusnosti crijevne sluznice.”Vitamin C u jesenjem i zimskom periodu uživa veliku popularnost te mnogi kreću u nabavku namirnica koje njime obiluju, kao i dodataka ishrani.Dijetičarka je pojasnila da je njegov učinak uistinu vrlo bitan jer je upala jedan od glavnih uzročnika simptoma tokom virusne infekcije, a ovaj vitamin je snažan antioksidant koji djeluje protivupalno i štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima u vazduhu.

Izvor Nezavisne