Prevare u braku i vezama danas nisu rijetke, a podjednako ih prave i muškarci i žene.Prema nekim statistikama, više od pola odraslih osoba je nekada prevarilo svog partnera, bilo da su bili u braku ili vezi.Čak i kada se taj izlet oprosti, nije lako imati isti odnos kao nekada, ali je moguće ako to oboje žele.A da li osoba koja je počinila preljubu treba to uopšte da prizna?

Najčešći razlozi preljube

Jedno od najružnijih i najbolnijih iskustava u ljubavnom životu je prevara.Stručnjaci za partnerske odnose kao najčešće razloge izdvajaju nedostatak emotivne bliskosti, potisnuto nezadovoljstvo, neriješene konflikte, nedostatak komunikacije.Tada se dešava da jedan od partnera potraži van veze ili braka razumijevanje, strast, nježnost, pa i ljubav. I kriza srednjih godina može biti razlog prevare, jer tada ljudi analiziraju svoj život i uočavaju propuste, pa žele da ih nadoknade. Da li da priznate ili da ćutite?

Iskrenost u partnerskom odnosu je najvažnija, ali nekada može da naškodi osobi koju volite, kaže Suzan Vinter, poznati američki stručnjak za partnerske odnose i pisac bestselera, prenosi Najženaalo.Ona tvrdi da je to slučaj kada želite da priznate voljenoj osobi da ste je prevarili. Tada je bolje ćutati, kako biste poštedjeli partnera patnje. Naravno, ukoliko želite da ostanete sa tom osobom u vezi ili braku i ako je to što ste uradili slučajnost, a ne trajan odnos.

Dobro razmislite

Možda vi želite da se oslobodite osećaja krivice i kažete osobi s kojom ste u vezi ili braku da ste je prevarili, ali nju ćete svakako povrijediti. Zato dvaput razmislite prije nego što to uradite. To je posebno preporučljivo u situaciji kada se prevara desila pod dejstvom alkohola pa se sutradan i ne sjećate jasno toga. Priznanje će samo nanijeti štetu vašem odnosu. Bolje je da naučite da se kontrolišete – i kada je riječ o količini alkohola koju popijete i kada je riječ o privlačnosti koju osjetite prema nepoznatoj osobi.

Situacija koju ne treba kriti

Kada nije riječ samo o intimnom odnosu za jednu noć, već prema toj drugoj osobi gajite osjećanja i vaša ljubavna afera traje, tada treba priznati prevaru osobi sa kojom ste u vezi ili braku, savetuje Suzan.U ovom slučaju ste svjesno više puta izabrali da se vidite sa tom osobom i svoju ljubav i strast preusmjerili na nju. To znači da u vašoj vezi ili braku postoji neki problem koji treba da riješite ako želite da opstane. Ili da taj odnos prekinete. Varanje je najgore rješenje.

Izvor Nezavisne