FOTO: TSMADAAN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Doručak nije samo ključ za energiju tokom cijelog dana, već i deo ishrane na koji treba obratiti pažnju prilikom mršavljenja. Prema stručnjacima ovo su 3 navike jutarnje navike koje treba da korigujete ako želite da smršate.

Ne preskačite doručak

Nakon buđenja popiti čašu tople vode. Činjenica je da u trenutku buđenja nivo kortizola u tijelu dostiže svoj vrhunac. A ovo je važan hormon koji je uključen u regulaciju metabolizma ugljenih hidrata. Kortizol aktivira razgradnju glukoze u mišićima i izaziva kratkotrajnu inzulinsku rezistenciju u ćelijama, te je najbolje doručkovati 60 minuta nakon buđenja.

Nemojte piti kafu odmah nakon buđenja

Ispijanje kafe na prazan stomak može iritirati zid želuca i izazvati bol i žgaravicu. Također će izazvati prekomjerno oslobađanje kortizola. Rezultat je povećan apetit, anksioznost i razdražljivost.Kafa podstiče lučenje želudačnog soka u želucu. Njegova glavna komponenta je hlorovodonična kiselina, a agresivna je prema sluzokoži unutrašnjih organa.

Za doručak vam je potreban pun tanjir, a ne zalogaj s nogu

Morate uzeti običnu ravnu ploču za večeru prečnika od 20 do 26 centimetara. Zatim ga treba vizuelno podijeliti na dva dela, a jednu od polovine – ponovo na dva. Tako dobijamo jedan dio od 50% i dva od 25%. Veći deo tanjira je ispunjen povrćem, a preostala dva su podjednako ispunjena proteinskom hranom i složenim ugljenim hidratima.Stručnjaci preporučuju da u tanjir dodate dodatnu masnoću u vidu orašastih plodova ili pola avokada, a možete dodati i punomasnu pavlaku, prenosi Sensa.

Izvor Radio Sarajevo