Uskoro nam dolazi ljetno računanje vremena jer se satovi mijenjaju 31. marta.Kazaljke se pomiču za jedan sat dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Iako je promjena osmišljena kako bi uživali u proljetnom suncu, to znači da gubimo jedan sat sna, prenosi “Metro”.

Poremeti naš ritam

A ova promjena može poremetiti naš uobičajeni ritam. Naime, melatonin, koji nam pomaže spavati, stvara se u tami i potiskuje ga svjetlo, što znači da dodatni sat dnevnog svjetla može utjecati na naš raspored spavanja nekoliko dana.- Što više dnevnog svjetla imamo, to više serotonina uživamo pa dulji dani mogu pružiti pravi poticaj našem mentalnom zdravlju – rekao je psiholog Deren Stanton (Darren).

Kazao je da je promjena kazaljki ipak prilagođavanje za svakog čovjeka.- Osjetljivi smo na nedostatak sna i čak nas i nešto tako malo kao sat vremena može izbaciti iz takta. Nekim ljudima možda će trebati četiri dana da se oporave – naveo je on.

Gubimo jedan sat sna

Dakle, kako se možemo pripremiti za pomicanje kazaljki naprijed i, šta je ključno, za gubitak jednog sata sna? Psiholog je podijelio svoje ključne naputke za pomoć pri prijelazu, uključujući jednostavne promjene koje možete napraviti u svojoj dnevnoj rutini i domu te kako izbjeći da vas ta promjena poremetiti.

On savjetuje da postupno postavljajte alarme, pronađite načine da se opustite, investirajte u zamračne rolete, ograničite vrijeme iznad ekrana i kofein, a možete se i počastiti novom posteljinom.- Također, možete pokušati uložiti u neku svilenkastu pidžamu ili nove plahte kako bi vaš krevet bio privlačniji – naveo je Deren.

Izvor Avaz