Za mnoge ljude koji često trče, voze bicikl ili vježbaju, ispijanje piva i vježbanje gotovo su neraskidivo povezani. Ali za performanse, oporavak i zdravlje, bezalkoholno pivo je vjerojatno puno bolji izbor i može čak biti jednako dobro ili bolje od uobičajenih sportskih pića.Istraživanja pokazuju da aktivni ljudi u formi mogu popiti velike količine alkohola. Studija iz 2022., prikladno nazvana “U formi i pripiti?”, utvrdila je da muškarci i žene s relativno visokom aerobnom kondicijom imaju više nego dvostruko veću vjerovatnost da će se umjereno ili teško opijati od onih koji su bili u lošijoj formi.Mnogo je razloga za ovo. Vježbanje ima zdravstveni oreol, opravdavajući, za neke od nas, nezdrave navike. Društvena priroda vježbanja također često dovodi do posjeta baru nakon vožnje biciklom ili sata joge.

“Pivo se koristi za druženje nakon vježbanja, slavljenje sportske pobjede i utjehu nakon poraza”, prema autorima sustavnog pregleda o vježbanju i alkoholu iz 2021. pod naslovom “Imate pivo?”Istraživanja također ukazuju na to da alkohol, uključujući pivo, može utjecati na to koliko dobro naši mišići jačaju i rastu nakon vježbanja te, što nije iznenađujuće, smanjuje vrijeme reakcije i ravnotežu.Tako su se neki istraživači počeli pitati je li bezalkoholno pivo možda bolje, prihvatljivije, pa čak i preporučljivo piće za aktivne ljude.

Prve naznake pojavile su se u studiji iz 2012. o kojoj se mnogo raspravljalo na 277 muškaraca koji su se prijavili za Minhenski maraton. Naučnici su zamolili polovicu njih da počnu piti oko dvije do tri krigle bezalkoholnog piva svaki dan tri sedmice prije utrke i dvije sedmice nakon utrke. Ostali su pili placebo sličnog okusa kao kontrolna skupina. (Studiju je financirala njemačka pivovara, ali istraživači su u studiji izjavili da proizvođač piva nije imao nikakvog utjecaja na dizajn ili analizu studije.)

Manje prehlada i manje upala

Istraživači su vadili krv prije i nekoliko puta nakon utrke te su također tražili od muškaraca da prijave sve simptome respiratorne infekcije. Prehlade i druge infekcije gornjeg dišnog sustava (URTI) česte su nakon maratona.No činilo se da su bezalkoholne pivopije relativno zaštićene.”Učestalost URTI bila je 3,25 puta manja” među tom skupinom nego u kontrolnoj skupini”, napisali su autori studije. Pivopije su također pokazale niže markere upale i druge pokazatelje općenito poboljšanog imunološkog odgovora u krvi.”Ove dobrobiti pripisali smo polifenolima piva”, rekao je David Nieman, profesor biologije na Državnom sveučilištu Appalachian, koji je bio koautor studije.

Polifenoli su prirodne hemikalije koje se nalaze u biljkama koje često imaju protuupalna i antioksidativna svojstva, rekao je. Pivo, uključujući alkoholnu varijantu, obično je bogato polifenolima, a broj i vrste ovise o pojedinom pivu.Ali alkohol u običnom pivu vjerojatno potkopava sve korisne učinke polifenola, rekla je María P. Portillo, istraživačica pri Istraživačkom institutu Carlos III u Španiji. Ona i njezini kolege u decembru su objavili studiju u kojoj su pregledali dostupne, iako šture, podatke o pivu, polifenolima i kardiovaskularnom zdravlju.”Ono što je istina je da polifenoli, prisutni u konvencionalnom i bezalkoholnom pivu, pokazuju zanimljive antioksidativne učinke”, rekla je o svojim nalazima. Ali alkohol istovremeno može izazvati upalu, nastavila je. Dakle, “u slučaju konvencionalnog piva, blagotvorni učinci polifenola mogu biti prikriveni negativnim učincima alkohola.”U pivu bez alkohola, s druge strane, polifenoli bi trebali smiriti upalu, bez smetnji alkohola.

Kada treba piti bezalkoholno pivo

Bezalkoholno pivo također se čini korisnim za hidrataciju. U studiji iz 2016., ako su sportaši popili bezalkoholno pivo 45 minuta prije iscrpljujućeg treninga, poslije su bili manje dehidrirani nego s boljim omjerom natrija i kalija. Ispijanje bezalkoholnog piva “moglo bi pomoći u održavanju homeostaze elektrolita tokom vježbanja”, zaključili su istraživači.Drugim riječima, “bezalkoholno pivo može biti razumno piće za oporavak”, rekao je Johannes Scherr, glavni liječnik i voditelj Univerzitetskog centra za prevenciju i sportsku medicinu u Univerzitetskoj bolnici Balgrist na Univerzitetu u Zürichu, koji je također bio glavni autor istraživanja Studija maratona 2012.Nieman se slaže. “Nakon dugih i snažnih treninga, bezalkoholno pivo osigurava vodu, polifenole i ugljikohidrate”, rekao je, što će zajedno “pomoći oporavku metabolizma”.Također ima značajnu prednost jer je gotovo potpuno prirodno, što je neuobičajeno među sportskim pićima. “Jedan od ciljeva moje istraživačke skupine je pokazati da se sportska pića mogu zamijeniti zdravijim alternativama”, rekao je Nieman. “Bezalkoholno pivo bi spadalo u tu kategoriju.”

Međutim, nijedno od ovih istraživanja ne sugerira da bi vježbači trebali početi piti bezalkoholno pivo ako ne uživaju u okusu ili se brinu da bi bezalkoholno pivo sada moglo potaknuti uzimanje alkoholnog piva kasnije.Ova pića također sadrže kalorije, obično oko 50 do 90 po limenci ili boci, manje od većine sportskih pića, ali ne i nulu, što je važno za kontrolu težine.I, naravno, pivo tokom vježbanja, čak i ako je bezalkoholno, neće pogodovati vašem gastrointestinalnom traktu. Pivo je gazirano i vjerojatno će izazvati nelagodu, podrigivanje, mučninu ili još gore.Dakle, kada je najbolje vrijeme za bezalkoholno piće, ako vježbate?”Ako uzmete u obzir polifenole i njihovu protuupalnu aktivnost, vjerojatno nema velike razlike”, rekao je Scherr. “Ali za rehidraciju treba ga piti prvenstveno nakon sporta.”

Izvor Klix.ba