O štetnosti sunčanja sve je rečeno, ali nije naodmet da se bolje upoznamo s pravilnom upotrebom krema, losiona i ulja koje nanosimo tokom letnjih dana.Prerano starenje i rak kože dovoljni su razlozi da krema za sunčanje, zbog sprečavanja negativnog UV zračenja, postane obavezan deo nege u sunčanim danima. Kad je reč o kremama za zaštitu od sunca koje sadrže zaštitni faktor, ovde ne važi pravilo “manje nije više”. Tačnije, što više slojeva nanesete na telo, imaćete bolju zaštitu, naročito kad ste direktno izloženi suncu, bilo da ste na plaži, bilo u šetnji gradom.

Obratite pažnju na rok trajanja

Obratite pažnju i na rok trajanja ovog preparata. Lako se može desiti da vam od prošlog leta ostane nešto ulja ili kreme, pa takve proizvode obavezno treba baciti (naročito ako su korišćeni). Osim što nemaju efekta, velike su šanse da su se u njima razvile bakterije, koje mogu naštetiti vašoj koži. Možete da koristite jedino onu koju niste otvarali, a kojoj rok nije istekao.

Prvo krema, pa tek onda zaštitni faktor

Kad je šminka u pitanju, iako postoje podloge, puderi i ruževi sa zaštitnim faktorom, najsigurnije je da na lice najpre namažete adekvatnu kremu, pa tek nakon što je koža upije, nanesete šminku. Takođe, na lice i vrat se nanosi jači faktor nego na ostatak tela jer je tu koža mnogo osetljivija.

Mažite se nakon svakog kupanja

Iako na bocama piše da su kreme za zaštitu vodootporne, naučnici tvrde drugačije – da posle svakog plivanja telo mora ponovo detaljno da se namaže, ma koliko jak faktor kreme koristili.

Izvor Novosti