Kompanija za zaštitu na internetu objavila je niz saveta kako da se zaštite od prevare, naročito na putovanju.Prevaranti često praktikuju pražnjenje bankovnih računa turista tako što pristupaju podacima o kreditnim karticama, ali i porukama na njihovim uređajima.Međutim, postoji nešto što će vam pomoći da sprečite da postanete još jedna žrtva prevare dok ste na godišnjem odmoru, kažu stručnjaci.Javne Wi-Fi mreže često se nude u aerodromima, hotelima, teretanama, restoranima i javnim parkovima. One predstavljaju značajne sigurnosne rizike, rekli su stručnjaci za antivirusni softver “McAfee”.

Kompanija za zaštitu na internetu objavila je niz saveta kako da se zaštite od prevare, naročito na putovanju. Hakeri mogu lako da presretnu podatke koji se prenose putem javnih Wi-Fi mreža, navode.To uključuje pristup podacima o njihovoj kreditnoj kartici, ličnim dokumentima i porukama, piše Sun.- Izbegavajte pristup osetljivim računima ili obavljanje finansijskih transakcija dok ste povezani na javni Wi-Fi -, i dodaje se da – umesto toga, koristite VPN za šifrovanje svoje internet konekcije -.

VPN
VPN-ovi vam mogu ponuditi daleko veći nivo privatnosti i bezbednosti na mreži. Kada se aktivira, menja “adresu” kompjutera, laptopa, tableta ili mobilnog telefona. Oni mogu da pomognu u zaštiti vaše privatnosti, iako su zabranjeni u nekim zemljama.VPN-ovi su legalni u većini zemalja širom sveta, uključujući SAD, Kanadu i veliki deo Evrope, ali su ilegalni u Severnoj Koreji, Belorusiji, Omanu, Iraku i Turkmenistanu.

Kako postupiti?
– Budite oprezni s neželjenim porukama za koje se tvrdi da dolaze od avio kompanija, hotela ili finansijskih institucija, naročito ako vam traže lične podatke ili vas pozivaju da kliknete na sumnjive linkove -, upozoravaju.

Izvor Direktno.rs