FOTO: Shutterstock

Koliko god da nam je sve dostupno, veoma treba biti oprezan sa istraživanjem na internetu jer neke stvari zaista ne treba videti.Kada je reč o istraživanju na internetu, postoje određeni pojmovi za koje je bolje da ih izbegavate. Neki od njih su specifični medicinski termini ili nazivi droga, ali svakako je važno biti oprezan prilikom pretrage. Evo spiska pet takvih pojmova:

Harlekinska ihtioza 

Takođe poznato i kao “Harlekinski sindrom beba”, ovo retko genetsko stanje uzrokuje da koža novorođenčadi formira debele ploče u obliku dijamanta koje podsećaju na riblje krljušti.Ne samo da izgleda loše, već ovo stanje zahteva hitan tretman, iako je medicinski napredak poboljšao šanse beba da prežive ako ih zadesi.

Larve

Iako na prvi pogled “larve” zvuči kao bezopasan termin koji se odnosi na aktivne nerazvijene jedinke insekata, pretraga ovog pojma može dovesti do saznanja o oralnoj mijazi. Ovo zdravstveno stanje podrazumeva nastanjivanje i parazitiranje larvi u ljudskim ustima, što može rezultirati ozbiljnim infekcijama.

“Degloving”

Termin “degloving”, ili “skidanje rukavica”, odnosi se na zdravstveni problem poznat kao avulzija. Ovo stanje podrazumeva da se veliki delovi kože zajedno sa slojem mekog tkiva odvoje od mišića. Slike ovog stanja mogu biti vrlo uznemirujuće, te je važno biti oprezan prilikom pretrage ovog pojma.

Krokodil

Kada je reč o terminu “krokodil”, ne misli se na životinju, već na drogu poznatu kao dezomorfin. Pretraga ovog pojma može rezultirati prikazima posledica korišćenja ove opioide, koji mogu biti vrlo uznemirujući.

“Fournier”

Pretraga ovog pojma može dovesti do saznanja o stanju poznatom kao “Furnijeova gangrena”, akutnoj nekrotičnoj infekciji koja zahvata genitalni deo tela. Ovo stanje može veoma brzo da se pogorša i može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Izvor Direktno.rs