Научници су доказали да су мушкарци подложнији заразним болестима те да их заиста теже подносе, а објашњење се налази у хормонима.Наиме, у поређењу са женама, мушкарци су подложнији грипу, као и другим заразним и незаразним болестима, а најгоре пролазе чврсте, доминантне и независне “мушкарчине” пуне тестостерона.

Мушкарци не глуме

Мушкарци који имају грипу не глуме кад кукају јер им та болест стварно узрокује веће тегобе него женама. Истраживање проведено на Универзитету Џонс Хопкинс открило је да је за већу осјетљивост мушкараца на грипу одговоран мањак хормона естрогена, који регулише отпорност на заразе.Естроген постоји код оба пола, али је код жена присутан у много већој мјери.  Истраживачи су изложили здраве мушке назалне станице естрогенима и потом их заразили вирусом грипа. Станице које су третиране естрогеном у периоду између 24 и 72 сата прије заразе показале су се отпорнијим на вирус од уобичајених мушких назалних станица.

У станицама обогаћенима естрогеном концентрација вируса грипа била је много мања, што је навело стручњаке на закључак да тај хормон ограничава реплицирање вируса и тако ублажава тегобе грипозним женама. Ранија су истраживања показала да естроген има убитачан учинак и на вирусе АИДС-а, еболе и хепатитиса, нагласила је главна аутор истраживања, Сабра Клајн.“Та открића би могла помоћи фармацеутима да произведу средство против грипа на бази естрогена”, рекла је Клајн.

Посебно истраживање је показало да мањак естрогена није једини разлог због којег мушкарци теже подносе грип. Мушки хормон тестостерон има јака противупална својства, јача мишиће и подиже агресију док, са друге стране, “разводњава“ имунитет и чини мушкарце подложнијим широком спектру вирусних, бактеријских, гљивичних и паразитских зараза. Хормонски фактор је вјероватно крив и за вишу стопу оболијевања и умирања од КОВИД-а код мушкараца, што је уочено још на почетку пандемије.

Јак имунитет нашкодио би мушкарцима?

Научници вјерују да та својства тестостерона имају еволуцијску функцију. Будући да су мушкарци више изложени ризику повреде у лову, борби и физичком раду с опасним алатима, имају више користи од слабијег имунитета јер их то штити од прејаке имунолошке реакције на инфекције која би оштетила ткива. У мирнијим временима снижен имунитет није користан, али мушком организму би требали миленијуми мира да се прилагоди новој друштвеној улози.

Тестостерон је уједно узрок због којег мушки организам слабије реагује на вакцине против грипа, оспица, хепатитиса и жуте грознице. Истраживање на америчком Станфордском универзитету утврдило је да вакцина против грипа ствара више заштитних противтијела код жена, док је најмање противтијела нађено код мушкараца с највише тестостерона.“Ово је прво истраживање које је показало јасну повезаност између нивоа тестостерона и имунитета код људи”, коментарисао је водитељ истраживања Марк Дејвис.“Сви који узимају тестостеронске додатке требали би водити рачуна о томе”, додао је.

Висока цијена “мачо“ става

Висок тестостерон ствара “мачо“ мушкарце, но они не могу дугорочно рачунати с добрим здрављем, показало је истраживање. Екипа са Стејт Универзитета Мичиген у САД-у пратила је 5.500 људи оба пола и након неколико деценија утврдила да су “прави мушкарци” имали најкрхкије здравље. У доби од 70 година, мушкарци који су утјеловљивали идеал снаге и доминације имали су највишу стопу срчаних болести и карцинома.

Љекари то приписују типично “мачо” увјерењу да није пожељно показивати осјећаје, одржавати присне односе, тражити помоћ у невољи, ићи доктору и друго. Осим што се излажу болестима, такви појединци у правилу имају мање пријатеља и слабију друштвену подршку, што такође угрожава здравље и отежава опоравак.Женама хормони доносе обрнуте предности и слабости. Комбинација низак тестостерон-висок естроген пружа им бољу заштиту од инфекција, али их више излаже аутоимуним болестима.

Izvor Glas Srpske