Fotografija je danas dominantan oblik vizuelne komunikacije, čovek u proseku dnevno napravi bar jednu fotografiju. Da li ste primetili da svaka osoba uvek pravi sličnu ili istu pozu u kadru? E to ima neko značenje i govori mnogo više od 1.000 reči.Po ponašanju ispred kamere možete razumeti ne samo koliko se neko često slika i koliko veruje fotografu, već i šta mislite i doživljavate u tom trenutku. Da li ste sigurni? Da li se osećate prijatno ili pak nesigurno? Da li želite da se otvorite ili odbranite? Sve to se može „pročitati“ iz kadra.Konstantin Kutujev, osnivač i izvršni direktor obrazovne platforme za kreatore sadržaja Moshka, objasnio je šta se može otkriti o osobi iz fotografija i video-zapisa. Samo imajte na umu da je sve ipak sve vrlo individualno.

Kako se ponašate pred kamerom? Šta znače najčešći pokreti.

1. Naginjete telo napred

Možete zauzeti ovu poziciju ako nešto niste čuli – na primer, sagovornik govori previše tiho ili nerazumljivo – ili želite da kažete nešto važno. Ponekad ova pozicija znači interesovanje, ako se u nekom trenutku u kadru dvoje ljudi nagnu ili krenu jedno prema drugom, to znači da su spremni da započnu ličniji ili poverljiviji dijalog. Takođe, naginjanje tela se smatra znakom simpatije. Svako smanjenje udaljenosti je uvek, po pravilu, želja da se kontakt ojača na fizičkom planu, da se nesvesno otklone bilo kakve prepreke.

2. Ispravljate nešto rukama

žAko stalno dodirujete neku odeću u kadru, popravljate frizuru, naočare ili nakit, onda se najverovatnije osećate ranjivo. Možda odgovarate na teško pitanje ili razgovarate o neprijatnoj temi – to jest, pričate o nečemu što vas izuzetno muči. Ovim pokretima koji se ponavljaju želite da se smirite.

3. Klatite se sa jedne strane na drugu

LJuljate se u stolici ili prelazite s noge na nogu ako ste nervozni. Takvi pokreti takođe pomažu da se malo opustite.

4. Protrljate vrh nosa i brade, uštipnite ušnu resicu ili počešete potiljak

Ako počnete da se nervirate, onda ste, očigledno, u teškoj situaciji. Takve manipulacije vam omogućavaju da dobijete nekoliko sekundi da razmislite o daljem planu.

Otvoren i zatvoren položaj ili stav

Položaji, kao što znate, podeljeni su u dva tipa: otvoreni i zatvoreni. Šta oni otkrivaju?

1. Otvoren stav

Kada ste sigurni, stojite ili sedite opušteni, ispravljenih leđa. Ruke i noge se ne ukrštaju, telo izgleda ravno, ramena su spuštena. Ne postavljate sebi nikakve barijere.

2. Zatvoren stav

Kada osetite nelagodnost, podsvesno želite da se smanjite, pa počinjete da se povijate i skupljate. Prekrštene noge, prekrštene ruke, pogrbljena leđa, uvučeni vrat su znaci zatvorenih poza. Možete se čak sakriti iza nekoga ili nečega: na primer, stati iza druge osobe ili staviti torbu ispred sebe.

Zum na delove tela

1. Otvorate dlanove

Pokazivanje dlanova je znak otvorenosti i iskrenosti. Kao da pokazujete da nemate šta da krijete.

2. Prekrštate ruke, dlanove ili prste

Svako ukrštanje ukazuje na želju da se zaštite. Možda ne želite da odgovorite na pitanje ili želite da prekinete dijalog što je pre moguće. U svakom slučaju, to što se u trenutku dešava je neprijatno za vas.

3. Stisnute pesnice

Stisnute pesnice se smatraju agresijom. To jest, trenutno ste veoma agresivni i ljuti.

4. Pokrivate usta rukom

Ova situacija ukazuje na izvesnu tajnost ili neizvesnost. Verovatno ili lažete i ne govorite nešto, ili ste nervozni i niste sasvim sigurni u ono što govorite. Rukom kao da želite da držite reči u ustima.

5. Podupirete svoj obraz

Položaj, poput onog „Mislioca“ Ogista Rodena otelotvorenje je refleksivne, misleće osobe, koja sumnja. Kada šakom ili kažiprstom podupirete obraz ili bradu, to ukazuje da vam treba vremena da nešto analizirate, izračunate i uporedite u mislima. Ali ako poduprete obraz ili bradu celom nadlanicom, to znači da vam je dosadno i apsolutno niste zainteresovani za ono što se u trenutku dešava.

6. Ruke na bokovima

Ova poza je poznata i kao F-poza, inač znači da osoba ima kontrolu, „da je spremna“, mada može biti i znak agresivnosti ili nestrpljenja. Iako možda mislite da ova moćna poza pokazuje vaše samopouzdanje, neki psihlozi koji se bave tumačenjem govora tela tvrdi da se često može protumačiti kao agresivnost. U tom položaju telo zauzima više prostora, a laktovi deluju preteće kao da sprečavaju druge da vam se približe. Čak i ako samo jedan dlan oslonite o bok, to može poslati preteće vibracije. Ipak, na fotografiji definitivno delujete kao osoba koja je sigurna u sebe i koja zavodi objektiv.

(Sensa)