Прољеће је наступило, а с њим долазе и алергије, са којима бројни људи имају проблема. Особе које су још одраније осјетљиве на неки од алергена би требало унапријед да се упознају са мјерама које могу смањити изложеност алергену, а тиме и ублажити симптоме.Алергија је преосјетљивост одбрамбеног система организма на иначе нормалне честице из околине.Како пишу Независне новине, алергијски симптоми могу захватити различите органе, и то кожу, слузокожу горњих или доњих дисајних путева те слузокожу цријева. Алергије и алергијске болести се називају и болестима модерног доба, јер њихова учесталост уназад више од 50 година знатно расте на глобалном нивоу.

Управо због тога, потребно је на вријеме препознати алергијске симптоме и правилно приступати третирању ових стања.Алергени имају цјелогодишњи или сезонски карактер, а у зависности о којој врсти алергена се ради. С обзиром на мјесто дотицаја с организмом, алергени могу изазвати специфичне локалне или системске реакције, које препознајемо као симптоме алергије. Ако симптоме изазивају одређена врста хране, гриње, кућна прашина или длака животиња, изложеност овим тварима углавном је присутна цијеле године, но, сезонски алергени, првенствено они које удишемо, почињу с првим данима прољећа те настављају свој утицај током љета и јесени, због чега је битно познавати како се они расподијеле током сезоне, а како бисте спријечили њихов нежељени утицај.

У прољеће, због високе концентрације полена у ваздуху током цвјетања биљака, најјаче је изражен сезонски алергијски ринитис. То је сезонска алергијска болест горњих дисајних путева и најчешћи је облик алергијске реакције, а јавља се сезонски, уз појављивање одређених врста полена у ваздуху. Болест може бити удружена с другим алергијским болестима, попут бронхијалне астме и атопијског дерматитиса.Када је ријеч о алергијама и повезаним алергијским болестима, које у неким случајевима могу бити ризичне по живот, јасно је колико је важна превенција дотицаја с алергеном, а тиме и развој алергијских симптома. У зависности од типа алергена, можете научити како постићи контролу алергена, превенирати симптоме и лијечити алергију. Постоји неколико начина на који се може спријечити алергија на најчешћи сезонски алерген који се јавља с почетком прољећа, односно на полен, и то:

– Избјегавање алергена је врло важно, но понекад тешко изводиво. Уколико није могуће избјећи контакт, онда га је потребно смањити на најмању могућу мјеру. Ако говоримо о полену као најчешћем сезонском алергену који се јавља у прољеће, љето и јесен у периоду цвјетања стабала, трава и корова, тренутно имамо на располагању неколико средстава помоћу којих можете пратити ниво полена у ваздуху те о његовом нивоу планирати дневне активности и тиме конролисати здравље.- Једна од опција у превенцији алергија је праћење полена путем интернетских или мобилних апликација, које доносе информације о концентрацији полена појединих алергених биљака на дневној бази.- Алергијски семафор такође свакодневно приказује кретање концентрације одређене врсте полена на неком подручју, и то мјерењем количине поленских зрнаца у кубном метру атмосферског ваздуха те у складу с тим одређује се боја алергијског семафора (црвена, жута, зелена).

Важно је знати да је концентрација полена у ваздуху иначе већа ујутро и у периоду вјетровитог и сунчаног времена те обрнуто, мања је током кишовитог и хладног времена. У складу с тим, препоручује се да прије изласка из затвореног простора провјерите концентрацију полена преко неког од наведених начина те, у случају да је концентрација висока, остати у затвореном, ако је могуће.Ако ипак морате изаћи вани, онда је потребно носити заштитне сунчане наочаре и шешир/капу за главу, ограничити боравак или избјегавати подручја у којима се очекује висок ниво полена као што су паркови, пољопривредна поља и слично, а посебно ујутру и предвече. По повратку с отвореног препоручује се прање косе и туширање како би се смањио ниво полена унесеног с вана у затворени простор и тиме могућност појаве алергије.

Током сезоне полена савјетује се држати врата и прозоре затворенима, а ако се користе клима-уређаји у затвореном простору, водите рачуна о томе да је уређај редовно и правилно сервисиран те да има посебно прилагођен високоефикасни филтер. Препоручује се свакодневно туширање и прање косе прије спавања уз прање постељине барем једном седмично.Ако је већ раније прописана терапија неким од лијекова против алергије (антихистаминицима, леукотриенима, интраназалним кортикостероидима или сл.) потребно је на вријеме започети лијечење, и то минимално двије-три седмице прије почетка сезоне поленације одређеног алергена.

Izvor Glas Srpske/Nezavisne novine