Пас или мачка могу да вам уљепшају живот, али имају одличан утицај и на ментално и физичко здравље.Кућни љубимци, попут пса и мачке, нису само најбољи крзнени пријатељи, већ и позитивно дјелују на здравље власника.

Смањују стрес

Играње са љубимцем повећава у организму ниво окситоцина (хормон среће) и у исто вријеме снижава ниво кортизола (хормон стреса). Пасмине које најбоље помажу у томе су јоркширски теријер, боксер, лабрадор, коврџави бишон, јазавичар. Стручњаци Универзитета Њујорк су открили да, док раде нешто стресно, људи су смиренији ако је њихов пас у близини.

Снижавају притисак

Посједовање кућног љубимца снижава висок притисак. Само 15 минута мажења пса може да снизи притисак до 10 одсто, показују истраживања. То се дешава 15 до 30 минута послије мажења пса. Научници сматрају да је једним дијелом нижи притисак посљедица спокоја који власник осјећа у друштву свог љубимца.

Ублажавају бол

Кућни љубимац може да буде најбољи лијек за хроничан бол, попут мигрене или реуме. Утврђено је да су људи који су се послије операције опорављали уз своје љубимце користили мање лијекова против болова од оних који немају љубимца.

Регулишу холестерол

Власници пса имају знатно нижи холестерол и триглицериде од осталих људи. То је посебно примијећено код мушкараца, а претпоставља се да је разлог здравији начина живота власника паса. Стручњаци Универзитета Мизури тврде да је разлог томе свакодневна шетња са љубимцем, преноси Најжена.

Izvor Glas Srpske