Град Бањалука ће и ове године бити домаћин регионалне манифестације “Ноћ тврђава”, чији је циљ да повеже и промовише програме на фортификацијским локацијама широм Европе.Циљ манифестације, која је у досадашњим издањима објединила 45 фортификацијских локалитета у шест европских земаља, је да се унаприједи културна и туристичка понуда у европским градовима са етаблираном баштином, те да се подигне свијест о потенцијалу и важности валоризације културне баштине као генератора развоја културног туризма.

Како су нагласили организатори “Ноћ тврђава” проширује и јача сарадњу између градова и организација, које управљају фортифицираном споменичком баштином.Манифестација се одвија уз подршку међународних удружења EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) и FORTE CULTURA, које су “Ноћ тврђава” уврстиле у догађај под називом European Fortress Summer Event.

“Ноћ тврђава” је први пут одржана 2022. године у Хрватској, Црној Гори и Босни и Херцеговини као резултат заједничког европског пројекта FORTITUDE.Ове године организаторима манифестације, Тврђави културе Шибеник, граду Карловцу, општини Бар и Граду Бања Лука, придружили су се и партнери из града Требиња и Општине Улцињ.

Izvor RTRS