Жене заузимају један од ова два става када је реч о новцу – или захтевају да се према њима односите као према равноправном партнеру, или очекују да их у континуитету обасипате поклонима…“Непријатно ми је“ је омиљена фраза европских жена. Њихов главни страх је да се не осјете као да их неко издржава. Дакле, играју улогу пуноправног партнера, пратиоца, код кога се „поштење“ осјећа на километар. Мушкарци наравно цијене скромност, али такође када жена не зна како да прихвати поклоне, знак пажње, она престаје да буде женствена, а њен партнер нема потребу да је штити, пружа јој и угађа. Онда су жене изненађене – зашто ме мушкарац пријатељски тапше по рамену и не види жену у мени? – истиче руски психолог Јарослав Самојлов.

Самојлов је један од предавача на руском онлајн Институту за практичну психологију, а специјализован је за мушко-женске односе. Према њему нико није равнодушан. Неки сматрају да је геније, али има и оних који никако не воле да чују његове савјете.С друге стране, женски принцип „дај, дај, дај“ створио је стереотип да је женама, посебно лијепим, потребан само новац. У правим, здравим односима нема потражње потрошача. Постоји размјена – када мушкарац улаже и покрива потребе жена, а она подстиче његову мушкост и чини га успјешним. Другим ријечима, жена и мушкарац су као створења из истог екосистема. Сваки ослобађа одређену енергију да би одржао другу јединку у животу.

Јарослав није само износио критике. Он даје и одговоре, како би требало да се односи према новцу и брачном партнеру, преноси Крстарица.– Морате да разговарате. Сваки нормалан човјек има финансијске циљеве. То може да буде ваш сопствени бизнис, куповина стана, новог аутомобила, шта год! Логично – то захтијева улагање. Чак и ако је човјек добростојећи, размотрите његове тежње. Ни милионери нису буре без дна који ће давати новац за шта год пожелите. Озбиљно разговарајте са партнером о циљевима. Прије брака. У супротном, проблеми ће прећи у статус породичних проблема. Отуда – рат за новчаник у браку – написао је психолог.

Izvor Glas Srpske