Иако ће већина да одмахне руком на то да је стрес окидач бројних болести, чињенице ипак то потврђују.Наиме, подаци показују да у Србији 28 од 1.000 становника има неки од неуротских, стресогених и телесноманифестних поремећаја, док четири детета од 1.000, узраста између седам и 19 година, такође има неки неуротски или стресогени поремећај. Истовремено, процењује се, 23 одсто младих има неке од симптома депресије, а 33,5 одсто показује знаке анксиозности.Сва ова стања неумољиво ремете и физичко здравље, за почетак од проблема са варењем и пражњењем, па до болести срца. Није лако носити се са страховима, безвољношћу и мањком животне радости и енергије, али није немогуће. Пробајте ових неколико савета и значајно ублажите утицај стреса на властито здравље.

Грлите се

Грлите се кад год за то имате прилику. Психолози тврде да загрљај ублажава стрес јер доприноси ослобађању окситоцина, снижавању нивоа кортизола и крвног притиска. Занимљиво је да људи нису једина жива бића које се грле како би се изборили са стресом, то раде и шимпанзе.

Вјежбајте

Можда дјелује контрадикторно, али излагање организма физичком стресу сјајно ублажава ментални стрес. Резултати су најбољи ако се вежба редовно и снажно. Вјежбање дугорочно смањује хормоне стреса, попут кортизола, али уједно помаже у ослобађању ендорфина, хормона среће који поправља расположење и делује као природни аналгетик. Захваљујући вјежбању, особе које су изложене великом стресу могу коначно боље да спавају. Вјежбање, кад се у њему истински ужива, драстично поправља расположење, ниво самопоуздања и самопоштовања.

Жваћите жваку

Једно истраживање је показало да се људи који жваћу жваке рјеђе нервирају и лакше се боре са стресом. Могуће објашњење за то крије се у чињеници да жвакање покреће мождане таласе сличне онима које имају опуштени људи. По другој теорији, сматра се да жвакање поспешује доток крви у мозак, а самим тим и његову снабдевеност кисеоником који је драгоцен за елиминацију напетости. Значи, кад схватите да вам расте ниво беса или стреса, руку у џеп, жваку у уста и ето нирване.

Реците “не

Не могу сви извори стреса да буду под нашом контролом, али неки јесу. Зато је важно да свако од нас преузме контролу над оним делом свог живота на који може да се утиче. За почетак, научите да кажете “не”. Кажите “не” додатним обавезама, неоправданим захтевима послодаваца, размаженој деци, незахвалном колеги или супружнику.

Izvor Glas Srpske