Психолози тврде да се одређен број људи у вријеме празника суочава са депресијом и да је јануар најдепресивнији мјесец у години.”Велики број људи се за вријеме празника осјећа усамљено, чини им се да су други срећнији од њих. То је вријеме када сви преиспитујемо своје одлуке и односе из претходне године. Зато су празници извор стреса и често окидач за депресивна стања”, рекла је за Срну психолог из Источног Сарајева Слађана Ђаковић.

Психолошка истраживања показују, додала је она, да празници за велики број становника представљају вријеме очаја, разочарења и туге, умјесто еуфорије и радости, и то углавном због губитка вољене особе.”Зато требамо једни другима бити подршка”, рекла је за Ђаковићева.
Она је навела да сваке године у вријеме празника буде већи број клијената са симптомима депресије. Послије празничне еуфорије увијек долази “празнични блуз” који представља благу форму депресије која прати мисли и понашања особе.

“Јако је важно да знамо да ли се код неке особе ово стање дешава сваке године зими, јер онда не говоримо о ‘празничном блузу’ већ о сезонском афективном поремећају који почиње у касну јесен и завршава у рано прољеће”, поручила је Ђаковићева.Према њеним ријечима, све то може бити изазвано многобројним социјалним и економским факторима, а окидач може бити и губитак блиске особе јер празници подсјећају на губитак и бол.
Стручњаци широм свијета савјетују да за вријеме празника свако више пажње обрати према људима у свом окружењу, да им буде подршка јер, каже она, “јануар је најдепресивнији мјесец у години”.

Izvor Glas Srpske