Iako psihopate mogu iskusiti ljubav, način na koji izražavaju osjećanja i komuniciraju u odnosima često se razlikuje od tradicionalnih oblika ljubavi. Psiholozi sugerišu da postoje različiti nivoi psihopatije, te da je veća vjerovatnoća zaljubljivanja kod onih koji ne pokazuju teške znakove psihopatije.Međutim, uspostavljanje zdravog odnosa može biti izazovno zbog nedostatka emocionalne vezanosti i nesposobnosti da se otvore prema drugima.

Kada se psihopata zaljubi, evo šta se dešava

Kada se psihopata zaljubi, odnosi se mogu zasnivati na različitim razlozima od tradicionalnih. Partneri psihopata moraju biti oprezni, jer su oni često sebični i skloni manipulaciji radi ostvarivanja vlastitih interesa. Iako psihopate mogu osjećati žudnju za ljubavnim vezama, rijetko uspijevaju ostvariti dugotrajne odnose zbog nesposobnosti da pokažu empatiju i emocionalnu privrženost, prenosi 24sedam.Nedostatak emocionalne podrške i sposobnosti da se dublje povežu često dovode do toga da psihopate preferiraju kratke veze, a brak im je rijetko cilj. Njihova sposobnost manipulacije partnerima može biti izuzetno maestralna, budući da lako čitaju ljude i koriste tu informaciju za vlastitu korist.

Njihova ljubav može biti destruktivna

Ljubav psihopate može biti destruktivna, s obzirom na njihovu veću vjerovatnoću impulsivnog ponašanja i emocionalne nedostupnosti. Imati takvu osobu u vezi može biti pogubno za psihičko stanje partnera, pridonoseći nestabilnosti i nedostupnosti odnosa.Ipak, istraživanja ukazuju na mogućnost poboljšanja osjećanja psihopata tokom vremena. Motivisani ljubavlju i podrškom, psihopate mogu raditi na poboljšanju svog ponašanja, razvijanju empatije i unapređenju socijalnih vještina. Ova transformacija može biti rezultat romantičnih odnosa i komunikacije sa ljudima koji iskazuju ljubav prema njima.

 

Izvor CDM