Srčani udar je jedan od glavnih uzroka smrtnosti u svetu, a do njega dolazi kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut.

Arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu se polako suziti zbog nakupljenih masnoća i zato je ishrana od presudne važnosti. Voće je dobro za celokupni imunitet jer je bogato vitaminima i biljnim vlaknima.

Međutim, neke vrste voća prolaze kroz procese koji im oduzimaju važne prednosti. Ipak, važno je napomenuti da je suvo voće izuzetno hranjivo. Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih sastojaka kao i sveže voće, ali zgusnuto u mnogo manjem obliku.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje suvog grožđa može sniziti krvni pritisak, poboljšati kontrolu šećera u krvi, smanji holesterol i pružiti osećaj sitosti. Britanski lekari, međutim, upozoravaju da suvo voće treba jesti uz glavni obrok, a ne kao užinu.

Međutim, ono takođe sadrži puno šećera i kalorija, a može izazvati probleme kada se unosi preterana količina. Kako bi neko suvo voće bilo još slađe i privlačnije, pre sušenja se često maže šećerom ili sirupom. Suvo voće s dodanim šećerom naziva se i kandirano voće, a mogu se šećeriti sve vrste voća.

Na primer, često smo u zabludi da su jabuke zdrave i kada ih ušećerimo, iako je dokazano da dodati šećer štetno deluje na zdravlje i povećava rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja pa čak i karcinoma.

Izvor:Story