U društvu koje je opsednuto mladalačkim izgledom, sposobnost da prigrlite svoju sedu kosu može biti znak samosvesti i ličnog rasta, bez obzira na starost. Mnoge holivudske glumice, poput Endi Mekaduel, oberučke su privatile svoju srebrnu boju. Međutim, ako se nadate da ćete zaštititi svoju prirodnu boju što je duže moguće, niste sami. Nedavna studija otkrila je da se 72 odsto žena “plaši da će osedeti”,  verujući da će ih to činiti starijim više od bilo koje druge fizičke osobine. Dobre vesti? Ako se pitate kako da izbegnete preuranjenu sedu kosu, doktorka Džanine Bovring kaže da postoje tri ključna načina da se to uradi – i svi su izuzetno laki i primenljivi.U video-snimku objavljenom na TikToku, dr Bovring sugeriše da farbanje kose može zapravo da ubrza proces preslaska u sedu kosu.Naravno, nije sve do farbanja, seda kosa se depava zbog prirodnih promena koje se vremenom javljaju u kosi i vlasištu. “Seda kosa nastaje kad se u folikulima dlake nakupi vodonik-peroksid, usled nedostatka melaninake. Najčešće uzroci koji unuštavaju ćelije melanocita, odgovorne za stvaranje pigmenta u kosi, jesu stres i oksidativni stres”, objašnjava Bovring.

Da biste usporili ovaj proces, doktokrka preporučuje ova tri saveta.

1. Unosite što više vitamina D

Da bi vaše ćelije melanocita mogleda nastave s proizvodnjom pigmenta, potreban vam je vitamin D, objašnjava doktorka: “Dakle, izlažite se što više prirodnog sunčevoj svetlosti, što će vam pomoći da sprečite prerano dobijanje sede kose.Pored vitamina D koji vaše telo prirodno proizvodi nakon izlaganja suncu, njegamožete dobiti i kroz odabranu hranu, uključujući losos, pastrmku, pečurke, jaja, obogaćene žitarice, mleko i sokove. Naravno, vitamin D možete uneti i putem suplemenata, ali se u vezi s tim konsultutje sa svojim lekarom.

2. Naoružajte se mineralima

Dr Boving kaže da je sledeća stvar koju treba da uradite ne biste li sprečili bele vlasi jeste da jedete hranu bogatu određenim mineralima. Konkretno, ona kaže da će vam za melanocite.biti potrebni magnezijum, bakar, cink, gvožđe i kalcijum. Većinu esencijalnih minerala unećete putem raznovrsne ishrane zasnovane na celovitoj hrani koja uključuje voće, povrće, žitarice, nemasne proteine i mlečne proizvode.

3. Ne zaboravite vitamine B grupe

Na kraju, dr Bovring kaže da je unos dovoljne količine vitamina B takođe veoma važan. Međutim, važno je napomenuti da postoji mnogo različitih vrsta vitamina B i možda ćete morati da dobijete različite vrste iz različitih izvora hrane . Na primer, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, tiamin (vitamin B1) možete dobiti iz graška, orašastih plodova, svežeg voća i džigerice, dok piridoksin (vitamin B6) možete dobiti iz živine, svinjetine, soje, ovsa i mleka.

Izvor 24sedam