Stručnjak za pregovore sa Harvarda preporučuje da koristite pet „osnovnih briga“ da biste dobili povišicu ili unapređenje 2024. godine.Pregovaranje o unapređenju ili povišici na poslu može se doživeti veoma lično. Ako tvrdite da zaslužujete više ili drugačije, to može izazvati anksioznost zbog samopouzdanja ili doživljenog vrednovanja, piše cnbc.com.„Posao je deo identiteta većine ljudi“, kaže Dan L. Šapiro, direktor Međunarodnog pregovaračkog programa Harvarda i autor knjige „Negotiating the Nonnegotiable“.„Ako vi i ja komuniciramo na radnom mestu, a ja osećam omalovažavanje na nekom nivou ili sam nepravedno tretiran, moje emocije će se pojaviti i ja ću reagovati“, kaže on.Umesto da gušite svoje emocije, Šapiro kaže da bi trebalo da ih koristite kako biste dobili ono što želite.Pre nego što odete na sastanak sa svojim šefom, Šapiro predlaže da razmislite o pet „osnovnih briga“, koje vam mogu pomoći da svoje emocije usmerite u produktivan razgovor.

Uvažavanje

Da li se osećate cenjenim od strane svog šefa i da li vaš šef oseća da ga vi cenite?„Ako radim mnogo i čini se da nikog za to nije briga, to nije okruženje koje pruža podršku i moje emocije će verovatno postati nevaljale“, kaže Šapiro.Pokušajte da preoblikujete svoj način razmišljanja i uđite u razgovor s razumevanjem i pozitivnošću.„Na radnom mestu svi reaguju na 10 različitih pritisaka“, kaže Šapiro. Zapamtite i cenite to kada pregovarate.

Autonomija

Ukoliko nemate dovoljno autonomije, to može podstaći negativna osećanja.„Kada se naš identitet oseća ugroženim, lako prelazimo u psihološki režim samozaštite“, kaže Šapiro. „Vrlo brzo postaje ja protiv tebe. Mi protiv njih.”Iako imate ciljeve koje želite da postignete, recite da i vi takođe želite da vaš šef bude zadovoljan ishodom vašeg razgovora. Na ovaj način ostvarujete svoju autonomiju i poštujete svog šefa.

Pripadnost

Kakva je priroda veze između vas i vašeg šefa?„Ljudi često ulaze u pregovore i od samog početka pretpostavljaju da je to bitka neprijatelja“, kaže Šapiro. „Ne tretirajte to tako. Zamislite situaciju kao zajednički problem. Kako da se nosimo sa tim? Vi želite da vas tretiraju kao kolegu, a ne kao neprijatelja.“

Status

Možda vaše negativne emocije potiču iz osećaja da vaš status na radnom mestu nije tako povoljan i visok koliko bi trebalo da bude.Umesto da vam to smeta, recite koji status u kompaniji želite da postignete i zašto je u skladu s poslom koji sada obavljate.

Uloga

Ponekad se pregovaranje tiče ličnog zadovoljstva. Razmislite koju ulogu želite da igrate u svojoj kompaniji i kako se to razlikuje od onoga što sada radite.Velike su šanse da će postojati vremenski period u vašoj karijeri kada ćete se osećati potcenjeno ili zanemareno. Umesto da postanete borbeni, iskoristite te frustracije za razgovor u kojem obe strane mogu steći utisak da se čuju.

Izvor Nova.rs